EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия иска 5 % в АЕЦ „Белене”,Хърватска се отказва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия иска 5 % в АЕЦ „Белене”,Хърватска се отказва

mail10:15 | 09.11.2010прегледи 2801 коментарикоментари 0


Хърватска няма да участва в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, заявила премиерът на страната Ядранка Косор, според хърватското електронно издание Дневник. „Ние не искаме да участваме в този проект. Ние имаме собствена енергийна стратегия, по която работим. Имаме и енергийни проекти, които представихме неотдавна”, изтъкнала Косор.

Сърбия ще се опита да увеличи дела си в бъдещата атомна електроцентрала в Белене от предложените 1-2 процента до най-малко 5 процента, пише белградският вестник "Блиц", като се позовава на представители на сръбските власти.
Повечето експерти се обединяват около мнението, че България е дала прекалено малко време на Сърбия, за да вземе решение за инвестиция в размер на 4 до 7 милиарда евро.
Изданието отбелязва, че сръбското правителство има срок до събота, за да убеди българските си партньори да се съгласят да предоставят по-голям участие на страната в АЕЦ "Белене".
Сръбският министър на енергетиката Петар Шкундрич потвърди, че страната му е заинтересована да участва в изграждането на атомната електроцентрала в България. Взимането на решение за такава важна инвестиция изисква време, подчерта в същото време той.
Крайният срок 13 ноември бе поставен от България във връзка с предстоящото посещение в страната на Владимир Путин. Руският премиер пристига в България същия ден, за да реши всички дилеми около АЕЦ "Белене" съвместно с българския си колега Бойко Борисов, отбелязва "Блиц".
Експерти твърдят, че предстоят още много разговори и споразумения за бъдещата атомна електроцентрала, и затова смятат, че е необходимо Сърбия да отдели повече внимание на собствените си ресурси преди да вземе каквото и да било решение.
Страната също така трябва да помисли откъде да си осигури между 40 и 70 милиона евро, в случай че приеме българското предложение, или дори сума в размер на 200 до 350 милиона евро при дял от 5 процента. При това Сърбия ще трябва да вземе
решението си на фона на загубите на националната си електрическа компания EPS и на една празна държавна хазна.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg