EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия кани Китай за строежа на АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия кани Китай за строежа на АЕЦ „Белене”

mail09:28 | 11.05.2010прегледи 1250 коментарикоментари 2


Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич покани компании от Китай да участват в строежа на АЕЦ „Белене” в България, в който Сърбия се очаква да участва заедно с българския партньор, пише днес сръбският вестник „Политика”.
Шкундрич е на посещение в Китай, където разговаря с високопоставени представители на министерството на търговията и Националното бюро за енергетика. Обсъждат се съвместни проекти в областта на енергетиката. Предстои подписването на Меморандум за сътрудничество с китайското министерство на енергетиката и Националното бюро за енергетика.
Вчера стана ясно, че Сръбското правителство ще разгледа възможността за участие в строителството на българската АЕЦ „Белене” и ще вземе решение след подробен анализ.
Според публикация на в. "Вечерне новости" и българският премиер Бойко Борисов настоява за такъв анализ и в момента се избират консултанти, които да подготвят доклад и да покажат, че Сърбия ще има полза от строителството на атомната електроцентрала.
Българският премиер смята, че АЕЦ "Белене" трябва да стане и балкански и европейски  проект, за да се намерят по-скоро инвеститори, пише "Вечерне новости".
Вестникът припомня, че изграждането на електроцентралата с два реактора по 1 000 мегавата започна още през 2008 г. и стойността на строителството тогава бе оценена на 3,99 милиарда евро, но строителството спря поради проблеми с финансирането.
Сръбските енергийни експерти смятат, че Сърбия ще има полза от българската електроцентрала.
"Проектът може да бъде изгоден за сръбската енергийна система, защото бихме могли да получаваме от АЕЦ "Белене" енергия, равна на участието на Сърбия в изграждането на централата", казва председателят на Сдружението за енергетика в сръбската Стопанска камара Слободан Петрович.
Ако Сърбия реши да участва в строителството на електроцентралата, нейният дял ще бъде 200 милиона евро от планираните общо 4 милиарда евро, пише "Вечерне новости".



 
Коментари
 
simon - 13-05-2010 г. 18:49:33

събрите-големи хитреци-забелязва се евентуално eдва 5 процентно участие,и то ако решат да се включат,но уреждат китайци да работят....Ние малко строители ли имаме ,че и работа нямат сега,та сърбите да печелят чрез китайците.На наш обект.Срамота.Пак далавери

гост - 15-05-2010 г. 22:01:20

На всички ни трябва да е ясно, че нещата няма да се променят.Преоблякъл се Илия и пак тия....Жалко, че се надявахме нещо да се промени. България най-много и винаги е страдала от продажни и крадливи политици.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014