EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Умната" ферма със собствена електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Умната" ферма със собствена електроенергия

mail17:15 | 09.12.2023прегледи 2725 коментарикоментари 0


Кармелита Денева,спец. пратеник на EconomyNews.bg

Разказите да успели биоферми са на мода. Но, за да бъде възможно подобно новаторско стопанство, най-важният компонент е откъде идва енергията за производството?  Ето как изглежда генерирането на собствена електроенергия във  ферма "Версол" , село Лик, община Мездра. Собственикът й Мирослав Пешовски направи опознавателен тур, за да покаже случващото се.  

Откъде идва енергията

Още от 2015 г. фермата монтира слънчеви панели за производство на електрическа енергия и акумулаторни инсталации за съхраняването й, като така не се налага стопанството да бъде свързано към националната електрическа мрежа. „Дори да има авария в мрежата на селото, при нас винаги има ток“, коментира Мирослав.

Мощността на слънчевите панели е 30 киловата и те са достатъчни за захранването на цялото стопанство. Капацитетът на батериите е 108 киловатчаса. Всяка оранжерия разполага с електрическа енергия, вода, система за капково напояване.

Слънчеви колектори произвеждат и топлинна енергия, която се използва за подгряване на водата за поливане.

Освен това в стопанството е изграден капацитет за събиране на около 600 куб. м дъждовна вода, както и дере, в което събират допълнително 300-400 куб. метра дъждовна вода. Това става чрез три огромни резервоара за вода плюс няколко по-малки съдове, където тя се съхранява. Чрез дренажни системи през пролетта водата се събира от долната част на имотите, отвежда се с помпи до резервоарите, така че през лятото, с модерната капкова система да се напояват площите. На практика стопанство „Версол” има реална енергийна независимост, с която се поддържа  цялата оранжерийна площ от 3,5 декара плюс хладилни бази и пакетажен цех.  

Цялата инвестиция във фермата надхвърля 2 млн. лв.

Инвестицията е сериозна, като стопанството печели три проекти по Програмата за развитие на селските райони за  инвестиции в биологични ферми, намиращи се в Северозападна България, а и за млади стопани. 

Благодарение на основната си професия, която е свързана с ВЕИ, Мирослав се свързва с европейска компания с опит и капацитет да изгради цялата инфраструктура. Днес софтуерът за управление на "умната" ферма се поддържа от българската фирма „Онда”, която според биоземеделците е свършила перфектна работа.

 

Повече за самата биодинамична ферма

Биоферма  "Версол" е сертифицирано биологично земеделско стопанство, което е създадено през 2012 г. Фермата се намира в северозападна България, на северния Предбалкан на Стара Планина в землището на с. Лик, община Мездра на 400 м. надморска височина. 

Поради пресечения релеф и слабо плодородните сиви горски почви, голяма част от земята в землището е запустяла и необработваема. За щастие липсата на големи полски масиви и релефа, ограничават донякъде навлизането на масовото традиционно земеделие, а с него и постепенното замърсяването на почвите с нитрати и изкуствени препарати - идеално място за основаване на биоферма.

Преди да бъде облагородена земята тук всъщност е била осеяна със запустели посевни площи, ливади и угари, необработвани през последните десетина години, което перфектно пасна на желанието ни за биоземеделие. Нещо повече в непосредствена близост няма големи земеделски блокове, чието третиране би могло пряко или косвено да навреди на стопанството.

Земеделското стопанство разполага с:

140 дка биологочно сертифицирана земя

20 дка смесена овощна градина – ябълки, череши, круши, сливи, дюли

20 дка зеленчуци – производство на открито

земеделска техника

хладилен бус за доставка 

В началото стопанството работи само за собствени нужди и за най-близки приятели, а три години по-късно от 2015 г. притежава сертификат за биологично производство. Самото място предразполага за него. Още в първите години правят тест за нитрати в краставиците и се оказва, че при норма до 500 нитрата биологично производство, до 2000 в магазинната мрежа, те попадат в скалата от 0 до 25 нитрата. 

„За нас е важно, че доказахме как и в тази част на България можем да отглеждаме всичко по биодинамичен метод, като не само обогатяваме почвата и пазим природата, но и самият начин на производство ни позволява да търсим не толкова количеството на произведената продукция, колкото качеството. А това е основната ни идея”, посочва Мирослав.

И добавя, че наричат отглежданите от тях зеленчуци „жива храна”, чието качество се оценява високо и от клиентите ни, които след като са я опитали, се пристрастяват към нея. Защото, ако перефразираме Хипократ, „моята храна е моята аптека”, обяснява философията на тяхното производство фермерът от мездренското село Лик.

Земята и продуктите

По биодинамичния метод тук се отглеждат почти всички зеленчуци, - пипер, краставици, много сортове салати, спанак, рукола, кейл, алабаш, домати, тиквички, тикви, някои плодове, дори пъпеши.

Производството се увеличава всяка година, но това е труден процес. Капацитетът им е доста по-голям от това, което произвеждат. Благодарение на паралелен бизнес, имат възможност да инвестират и собствени средства.

Първоначално идеята на Мирослав и Люба Пешовски е да създадат ферма за плодове и зеленчуци върху наследствени земи в северния Предбалкан на Стара планина. От института по почвознание в София правят лабораторен анализ за качеството на земеделските земи и отбелязват, че тези почви освен лук и картофи нищо друго не може да се отглежда, но това не ни отказа да се захванем със земеделие, водени от идеята да произвеждаме екологично чиста продукция”, казва Пешовски.

Днес целогодишно те произвеждат както вече споменахме биозеленчуци и плодове от овощните градини.

Споделят опита си и пред други предприемачи, които имат интерес към екологично чистото земеделско производство и да ги убедят, че при желание и интерес към новите технологии много от тях биха развили подобни ферми из полупланински райони, с които България изобилства. Подкрепа в това отношение осигурява и проект на Фондация „Биоселена”.

Чрез него са проведени онлайн обучения за 36 мениджъри на микростопанства от различни краища на страната, приучавайки ги да намалят енергийната си ефективност или да приложат кръгова икономика във фермите си, пестейки природните ресурси в името на това да предлагат здравословна храна на пазара.

За да стигнат дотук обаче, е важна и придобитата от тях теоретична подготовка в областта на биодинамичното земеделие, което в Европа, а и по света се определя като „върхът на върховете” в биологичното производство. „За разлика от обикновеното биоземеделие при биодинамичното нищо в стопанството не трябва да се внася отвън – нито препаратите за растителна защита, нито торовете, нито дори енергийната система – всичко трябва да се прави на място”, обяснява Мирослав Пешовски.

Пазар за продуктите

Основният пазар на фермата е в София, като се работи с най-голямата онлайн верига, няколко физически магазина в София, а най-късата верига е до крайния клиент е собстевен онлайн магазин, през който сами правят доставките си. Имат възможност за абонамент, от която се възползват доста клиенти.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037