EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Vollpension: Пенсионери - майстори на торти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Vollpension: Пенсионери - майстори на торти

mail10:01 | 21.10.2023прегледи 6349 коментарикоментари 0


 

Кармелита Денева, спец. пратеник във Виена

Виена е известна със старите си кафенета, които привличат туристи от цял свят, тъй като отдавна те са станали част от историческите забележителности на града. Но малко са хората от чужбина, които знаят и са опитвали кексовете и тортите на необичайно кафете Vollpension. Тук работят виенски пенсионерки, спецове в направата на домашни сочни торти, сладкиши, както и пенсионери, които често са келнери. Заедно с тях на смени работят и млади хора - обикновено студенти.

Близо до Техническия университет на града се намира едно от кафенетата Vollpension /те са 4-5 в целия град/ , открити в рамките на 11 години от 2012 година насам.

Каква е историята на тази "вкусна" история?

Тя започва през 2012 година, когато  Майк Ланър и Мориз Пифъл, по това време известните като братя Стич (социални предприемачи зад етикета за персонализирани дънки за еко-панаир Gebrueder Stitch) осъзнават, докато хапват парче сух кекс, колко им липсват сочните сладкиши, правени от бабите им в детството. 

С тази мисъл и спомен те стигнали до идеята за името на бъдещото си начинание - „Vollpension“ (на немски думата има две значения - „пълна пенсия“, която австрийците получават от правителството при пенсиониране, както и тип хотел, който включва храна и подслон, с други думи, пълен пансион).

Към тях се присъединяват и други предприемчиви младежи и така се формира основния екип за идеи и изпълнение. 

През септември 2012 г. Vollpension отворя врати за една седмица, без лиценз и най-вече без план, но премиерата надмина всички очаквания, хората се редят на опашка, за да получат парче от тортата с яйчен ликьор, безплатно.

Огромното търсене предизвика създаване на асоциация, за да има правната основа проекта. Бързо разбират, че Vollpension е не само място, където хората се събират, за да ядат, да се смеят и да прекарват време един с друг, но и място със социално-политическо естество.

Пускат обява за работа и все повече възрастни хора кандидатстват, защото обичат да пекат. Но това не е всичко: Те също така търсят възможност да спечелят допълнителни пари, за да попълнят малките си пенсии, които не са достатъчни, за да живеят добре. 

Впрочем това е една от най-важните причини за реализиране на тази социална идея в социално предприятия. Бедността в напреднала възраст и самотата. Допълнителният доход, които се получава в кафенетата увеличава с 40% месечен разполагаем доход на работещите пенсионери.

През 2017 г., според статистическата служба на Австрия, 29% от всички жени на възраст над 65 години са били изложени на риск от бедност. Причините за често ниските пенсионни доходи на жените, са по-ниските доходи като цяло, получавани от тях по време на трудовия им стаж, както и липсата на осигурителни периоди поради отглеждане на деца и неплатена домакинска работа.

От 2015 г. Generationencafé Vollpension посреща повече от 200 000 гости от цял свят всяка година на двете си локации във Виена. В социалното предприятие работят общо 80 души, повече от половината от които са на възраст над 60 години, живеят сами и/или са засегнати от бедност.

Минават няколко трудни години, за да се стигне до 2019 година, когато се открива Vollpension в MUK (Университет за музика и изкуства на град Виена)

Докато търсят повече баби и дядовци за печене, те за пореден път осъзнават напълно социалния аспект на Vollpension, когато повече от 350 възрастни кандидатстват в рамките на няколко дни за работа.

И така се стига до Vollpension Backademie. Идеята се избистря напълно след провеждане на няколко семинара за иновации в началото на пандемията от Ковид през март 2020 г., когато вратите на кафенетата трябваше да останат затворени. През октомври, след няколко месеца на разработка, платформата излиза онлайн с повече от дванадесет часа видео курсове по заявка, както и широк набор от курсове за печене на живо

 „Повече от 500 участници са посетили нашите 150 курса, включително нарастващ брой компании. Но също така и частни групи резервират нашите курсове, за да се срещнат със своите близки, които не живеят в непосредствена близост, и да пекат с баба в спокойна атмосфера“, казва Юлия Кренмайр, управляващ директор на Vollpension.

Днес оперативно управление на компанията се осъществявя от 5- 6 млади предприемачи. Имат над 25 бизнеспартньори, без чиято помощ те не биха могли да реализират идеята си, между които мощни компании като AEG, Erste bank, както и спонсори, сред които е и Община Виена.

 

 

 

А ето какво още отговориха в кратко интервю за EconomyNews.bg създадателите на заведенията:

Каква е ролята в икономически и финансов план на техните бизнес партньори, както и на Община Виена?

Vollpension е изцяло управлявано от собствениците социално предприятие. Тъй като обаче посрещаме много туристи от цял свят в нашите Generationencafés, Община Виена, разбира се, е важен партньор за нас.

Колко са посетителите от 2012-2013 година до момента?

През последните години сме посрещнали повече от един милион гости от цял свят в нашите кафенета на Шлайфмюлгасе и Йоханесгасе.

 Успяват ли кафенетата да се издържат с оборотите си?

Тъй като сме социално предприятие, управлявано от собствениците и без инвеститори, за нас е задължително да можем да се финансираме от нашия оборот.

 На сайта е отбелязано, че пенсионерите, работещи във Vоllpension, увеличават доходите си средно с 40%, биха ли дали конкретна цифра?

Според статистическата служба на Австрия през 2022 г. 157 000 жени и 75 000 мъже над 65 години са сериозно застрашени от бедност и социално изключване. Разликата в заплащането между половете е проблем тъкмо за жените в пенсия, тъй като със средно 1285 евро те разполагат с около 41% по-малко пари от мъжете (източник Община Виена).

След приспадане на постоянните разходи им остават само 200-300 евро за издръжка. При това положение един скромен допълнителен доход от 400 евро е от голямо значение.

На какви критерии трябва да отговарят кандидатите за работа при Вас?

50% от нашия екип въвVollpension са хора над 60 години. Те отговарят главно за печенето на сладкиши и контактите с гостите. Когато избираме нашите служители, оценяваме най-вече техните умения за печене и общуване с гости, но, разбира се, личната им житейска ситуация също играе голяма роля.

От друга страна, нашият младежки екип се състои от млади хора, които отговарят за обслужването в кафенето, както и за комуникацията и администрацията. Сега, когато вече сме 100 души, се стараем често да смесваме екипа, така че всеки да се учи и да има полза от другия.

За следващите 5 години какви инвестиции и развитие планирате?

Виждаме, че демографските промени са по-актуални от всякога - не само в Австрия, но и в целия свят. Ето защо работим върху това да пренесем мисията си извън границите на Австрия. В каква форма ще се случи това и в каква посока точно ще се развием, все още не можем да кажем.

 Биха ли споделили идеята си и ноу-хау с фирми извън Австрия?

Получаваме запитвания от много компании, а също и от частни лица за разкриване на подобни обекти и т.н. Винаги се интересуваме от нови локации. Сериозно заинтересованите могат да ни пишат тук: https://www.vollpension.wien/vollpension-in-deiner-stadt/.

 

снимки: EconomyNews.bg, Vollpension - Facebook

със съдействието на Виена International Offices - Sofia


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg