EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шафран от радомирско село

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шафран от радомирско село

mail13:07 | 19.06.2023прегледи 1558 коментарикоментари 0


Шафранов минзухар отглежда живеещата в радомирското село Гълъбник столичанка Христина Йорданова, съобщиха от Местната инициативна група „Радомир – Земен“. Решението да се посвети на екзотичния продукт дошло спонтанно, след като прочела в интернет статия за шафрана. Отглеждането на културата успяло да съчетае любовта ѝ към земеделието, сантимента към земята и желанието ѝ да е възможно най-близо до природата. 

Началото ентусиазираната столичанка поставила преди пет години, когато купила първите шафранови луковици и ги засадила в наследствени земи в Гълъбник. Сега обработва малко повече от един декар, само с ръчен труд и с помощта на съпруга си. Максималният им годишен добив е 400 грама. 

Отглеждането на шафран е много трудно, сподели за БТА Йорданова. По думите ѝ за добива на един грам са необходими 150 цвята. Изсушават се трите близалца на всеки цвят, от които се получава скъпата подправка. Брането се извършва рано сутрин, докато цветовете все още са затворени. 

Произведеният от Йорданова шафран е сертифициран като първокачествен във Франция. Въпреки това гълъбнишкото „червено злато“ не успява да намери пазар. Цената му е между 20-25 лв./грам, но няма интерес, споделя производителката. 

Независимо от трудностите, Христина възнамерява да увеличи площите. Според нея условията у нас са благоприятни за отглеждането на културата, а рано или късно всеки труд се възнаграждава. 


Тагове: шафран, Радомир
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg