EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София кандидатства за €150 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София кандидатства за €150 млн.

mail16:00 | 29.04.2013прегледи 475 коментарикоментари 0


Тази година Столична община подготви и стартира най-мащабната инфраструктурна програма на града. Срокът й е четири години. В сферата на транспорта Общината кандидатства за проекти на обща стойност около 150 милиона евро - най-мащабната програма през последните години за обновяване на градския транспорт. В нея се включва подновяване на автобусния парк със 126 нови автобуса, 20 нови трамвая и 10 метровлака. Изпълнява се и сериозната програма за модернизация на градския транспорт, която включва както закупуването на 50 нови тролейбуса, както и редица инфраструктурни проекти. В този проект е включено изграждането на интелигентна система за управлението на 20 ключови кръстовища.

В сферата на екологията започна изпълнението на най-големия проект по ОП "Околна среда" - проектът за интегрираната система за третиране на битови отпадъци. Това е системата, която гарантира трайното решаване на един трупан от години проблем, този с битовите отпадъци на София, коментира в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. Първият етап вече е пред завършване. Миналата година депото беше готово, тази година през октомври приключват строителните дейности на компостиращите инсталации. На финала е и конкурс за избор на изпълнител за втория етап. С това се решава проблема с отпадъците за години напред. Имаме амбицията да изпълняваме този проект, така както работим и по проекта за метрото, а той беше наречен от ЕК проект за пример. Можем да постигнем този успех и с проекта за интегрираната система за отпадъци. Много важно е, че успяхме да защитим много сериозен ресурс от ЕК, а именно почти 85% от средствата необходими за изграждането на всички инсталации, което се осигурява с безвъзмездни европейски средства. Това означава, че тези пари няма да се връщат от таксите на софиянци, обясни кметът.
По отношение на образованието през последните няколко години са инвестирани близо 200 милиона лева в строителство и реконструкция на детски градини и училища. Тази година е заложено строителството на 17 нови детски градини, по-голямата част от тях са с готови проекти и тяхното строителство предстои. Те ще осигурят места за около 1 800 деца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg