EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметките най-голяма тежест за домакинствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметките най-голяма тежест за домакинствата

mail09:00 | 11.10.2012прегледи 336 коментарикоментари 0


Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година, сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г.

Основните затруднения, които интервюираните изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост. През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си. Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от интервюираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н. Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40-49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.
В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5 процентни пункта. Както и преди година, половината българи ограничават покупките на стоки от първа необходимост.
В момента над половината от участвалите в изследването (52%) твърдят, че са ограничили покупката на стоки от първа необходимост. Този дял остава без промяна в сравнение с ноември миналата година. Отново в тази категория попадат предимно хората във възрастовите групи 40-49 и тези над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и онези, чиито домакинства се състоят от един член.
46% от интервюираните не са почивали през 2012 г., независимо, че са планирали ваканция. Делът на тези хора се е увеличил с 4% за изминалата година. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече членове.
През последната година 40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Този дял е нараснал с 5% спрямо ноември 2011 г. Планирани ремонти и освежаване на интериора са отлагали най-често хора на възраст между 40 и 59 години, живеещи в малки градове, хора с ниски месечни доходи, както и многочленните домакинства.
Без промяна (20%) остава делът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година (15%) е и делът на онези респонденти, които са отложили планирана покупка на автомобил.
Нивото на безработицата е динамично и зависи от множество обективни и субективни фактори. В този смисъл изследването на НЦИОМ не мери нива на безработицата в национален мащаб.
Към момента на провеждане на проучването (септември 2012 г.) 16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус на заетост през есента на 2011 г.
За същия период обаче, с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял възлиза на 15% от обхванатите в изследването./БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161