EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговорите за природния газ не свалят цените на парното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговорите за природния газ не свалят цените на парното

mail15:00 | 16.11.2010прегледи 510 коментарикоментари 1


Намаление на цената на природния газ с под 10 % няма да повлияе за поевтиняване на парното, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Семерджиев напомни, че и членовете на ДКЕВР са потребители и изрази надежда, че цената на природния газ ще падне с промяна в договорите за закупуването му с Русия или при промени в обективните фактори, формиращи цената на газа.
Според регулатора, цените за пренос и доставка на газоразпределителните дружества по мрежата могат да се намалят с намаляване на максималната норма на възвращаемост, която сега е до 15 %. Дружествата вече не са в процес на интензивно разширяване на газоразпределителната мрежа, когато разходите за инвестиции са изключително високи. В процеса на ценообразуване се видя, че повечето дружества не се възползват от максималния размер, обясни Семерджиев.
Готов е регулаторният одит на газоразпределителните дружества. Не са констатирани драстични нарушения.
Регулаторът обаче е загрижен за ситуацията в Топлофикация София.
По думите на Ангел Семерджиев – дружеството се нуждае час по скоро от инвестиции и въвеждането на ефективни източници за когенерация. Силно обезпокоително е и от това, че решение по отношение на инвестициите не се очертава и за следващия отоплителен сезон. „Предполагам, че този вакуум, който има по отношение на ръководството, ще повлияе”, посочи той.
В столицата е сравнима цената на отоплението с газ и на парно. Причината е, че потреблението на природен газ, макар и по-скъпо, може да бъде контролирано.


 
Коментари
 
123 - 18-11-2010 г. 13:07:08

E, що ги водят тогава тия преговори?! Да се намират на работа ли?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg