EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на руската газ непроменена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на руската газ непроменена

mail16:45 | 13.11.2010прегледи 713 коментарикоментари 0


Споразумение за създаване и устав на съвместно акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток" и Споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между България и Русия бяха подписани днес в МС в присъствието на премиерите на България и на Русия - Бойко Борисов и Владимир Путин.
Дружеството се създава между БЕХ ЕАД и "Газпром", участващи с по 50% в капитала, и с място на регистрация България и възможност за заместване на "Български енергиен холдинг" ЕАД от правоприемник. Бъдещата съвместна компания ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за проекта на българска територия и ще осъществи всички необходими дейности - възлагане на проектиране, ОВОС и др., предхождащи вземането на инвестиционно решение за проекта. При положително инвестиционно решение за проекта, съвместната компания ще изгради и ще бъде собственик и оператор на газопроводната система "Южен поток" на българска територия.

Цената на газа
Проектът "Южен поток" не е свързан с цената на газа, заяви Владимир Путин. С "Южен поток" ще транспортираме газ директно през Черно море от Русия и ще минимизираме всички транзитни рискове, каза Путин. България ще получава от транзита на газа почти 2,5 млрд. каза Путин, но не уточни за каква валута говори. От крайната цена на природния газ производителят получава от една трета до 50% от нея. Останалото отива за данъци, такси и печалби на посредниците, каза Путин. Договорихме се, че въпросът за цените ще бъде в нашето полезрение и нашите компании ще се договорят за приемливи параметри, посочи руският премиер. Русия и "Газпром" не определят цените на газа по административен път. Те са свързани с цените на петрола, които пък са пазарни, обясни Путин. С подписването на днешното споразумение ние позволяваме на следващи правителства не да дотират чужди компании, а да получават по над два милиарда годишно в бюджетите си, каза Борисов, също без да уточнява паричната единица.
Искането на ЕК за либерализиране на пазара на газ е със сложно измерими последици, отговори Путин на въпрос на руски журналисти. Компаниите, които притежават тръбите, трябва да позволят и на малки компании да пренасят газ през тях, но тъй като те нямат отношение към производството на газ, това ще се отрази на цената на горивото, посочи руският премиер. Това е първата заплаха за развитието на енергийната инфраструктура, отбеляза той. Ако големите играчи като например "Газпром" и други големи компании не могат да строят газопроводи, развитието на инфраструктурата ще се забави и цената на природния газ ще се повиши. Затова тези предложения трябва да се проучат от експерти, посочи Путин.
“Газпром" е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян в България, предвиждащ понижаването им с 5-7% до края на 2012 г., предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на материалите за визитата на Путин в България. Предвид ръста на стойността на газа в последно време "Газпромекспорт" е формулирал пакетно предложение за цените на доставяния в България газ, което предвижда понижаването им с 5-7% до края на 2012 г., се казва в документите, цитирани от агенцията.Освен това между Русия и България е постигната договореност да се изключат посредниците от технологичната верига на доставянето на руски газ в България от януари 2012 г. Уговорено е, че до 30 юни 2011 г. "Газпромекспорт" ще сключи с "Булгаргаз" пряк дългосрочен договор за доставки, гарантиращ потребностите на българските клиенти на природен газ от Русия при условия, не било друг купувач на същия предавателен пункт. Очаква се ръст на обема на транзита на газ от 15,15 на 22-23 млрд. куб. м до 2030 г., завършва ИТАР-ТАСС.

АЕЦ Белене
Отнасяме се с разбиране към позицията на българския премиер Бойко Борисов проектът за АЕЦ "Белене" да стане общоевропейски, каза премиерът на Русия Владимир Путин на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в МС. Ние сме готови да го осъществим при максимално благоприятен режим за България с кредитиране и с помощ на руски фирми за доставяне на гориво и за утилизиране на това гориво, посочи Путин. Борисов припомни, че нееднократно е искал да се знае крайната цена на АЕЦ "Белене", защото в някои договори с анекси, като например проекта "Цанков камък", цената са вдига до четири пъти. В споразумението за централата беше посочена цена 3,970 млрд. евро, но това не е истинската цена - в нея не са включени много неща - кредити, изграждане на инфраструктура, досегашни дейности и така цената излиза съвсем друга, каза Борисов. Затова искаме експертите на двете страни да определят точната крайна цена на централата. Необходимо е да се знае кои ще са инвеститорите, колко пари ще се вземат на кредит за строителството и на каква цена. Това са сериозни проблеми по които се работи, посочи той. Икономическият министър Трайчо Трайков каза, че днес реално не е предложена цена за АЕЦ"Белене" от руска страна. "Това, което е предложено, е старото им желание тя да струва 4 млрд. евро плюс максимално възможната ескалация от 2,3 млрд. евро, това не го смятам за някакво ново предложение", посочи министърът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg