EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-евтино парно и газ от зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-евтино парно и газ от зимата

mail14:00 | 20.07.2010прегледи 1633 коментарикоментари 0


Най-малко с 10 процента ще поевтинее природният газ от октомври. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за  енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред журналисти, предаде БТА.
Според Семерджиев това ще доведе и до понижение на цените на парното в началото на отоплителния сезон. За клиентите на  столичната топлофикация намалението ще е с около 7 процента, посочи Семерджиев.
Той допълни, че основната причина за поевтиняването са постигнатите при преговорите с Русия миналата седмица по-ниски  цени на синьото гориво.
Всяко намаление на входа на нашата газопреносна система ще се отрази на всички потребители, като пряко ще е влиянието върху цените за присъединените към газопреносната система, каза Семерджиев. Около 85 процента от газа се консумира от пряко присъединени потребители, а останалите около 15 процента от потребявания газ минава през газоразпределителни дружества, обясни той. Най-високи надценки на газоразпределителните дружества плащат битовите потребители, но и при тях ще се усети намалението на цената, посочи председателят на регулатора.
Семерджиев каза, че освен понижението на цената на синьото гориво от Русия, за което бе обявено, че ще е 7 на сто, допълнителни фактори за поевтиняването на газа са курсът на долара към еврото и цените на алтернативните горива, които се стабилизират. Така от началото на четвъртото тримесечие понижението на цената ще е поне 10 процента, прогнозира председателят на ДКЕВР.
От 1 юли тази година цената на природния газ беше увеличена с 24.63 %. В резултат увеличение последва и при цената на синьото гориво със средно 11.68 % за страната. Със средно  1.7 % поскъпна и електроенергията в страната.
Слуховете за фалит на "Булгаргаз" са "умерено неточни", основният проблем на дружеството е ниската събираемост на задълженията, коментира Семерджиев. Според него няма шанс дружеството да фалира.
По повод проверката в електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, Семерджиев каза, че до утре ще им бъдат връчени констативните протоколи от извършения в дружествата регулаторен одит. Проверката установи редица нарушения на трите фирми, сред които сериозно завишаване на разходите им за външни услуги.
Ангел Семерджиев съобщи, че най-вероятно ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН ще бъдат глобени с най-високата санкция, която позволява законът, а именно по 1 млн. лв.
Готов е първоначален вариант на доклад за газоразпределителните дружества, който непрекъснато се допълва с нова информация, каза Семерджиев. Набелязали сме някои области, в които можем да намалим признатите на дружествата разходи,
което ще се отрази на крайните цени, посочи той. Според него това е в интерес на дружествата, за да привличат повече клиенти на газ. 

 

 

 

 


Тагове: газ, парно, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg