EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Телеком Австрия не се интересува от Vivacom

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телеком Австрия не се интересува от Vivacom

mail09:50 | 20.02.2012прегледи 891 коментарикоментари 0


Telekom Austria няма да наддава за българския оператор Vivacom, потвърди говорител на компанията, цитиран от АПА. В медиите се появиха съобщения, че Telekom Austria е най-вероятният купувач на Vivacom. Австрийската група вече присъства в България чрез мобилния оператор MobilTel, допълва АПА.
За евентуалната продажбата на Vivacom се говори отдавна. Сега за кандидат-купувач се сочи Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка, твърди в. "24 часа". Изданието твърди, че и в този случай ще се приложи схема като при приватизацията на „Булгаргабак”. Тютюневото дружество бе купено чрез руската Внешторгбанк. Прогнозата е, че новият собственик ще бъде ясен до края на март 2012 година.
Точно преди година отново Vivacom се надяваше на нов собственик. Тогава интерс прояви "Огер телеком” на ливанска фамилия Харири, която трябваше да купи 25% от телекома.
EconomyNews.bg припомня, че сделката за продажбата на БТК бе един от най-големите провали на приватизацията в България. Държавният телеком бе продаден на безценица през пролетта на 2004 година от правителството на НДСВ. Тогава виенската Вива венчърс ООД плати само 230 млн. евро за 65% от акциите, като по-късно тя увеличи дела си до 90%, след като купи останалия дял чрез компенсаторни записи. Зад тези финансови операции се оказа скандалният исландски бизнесмен Тор Бьорголфсон, който през 2007 година продаде БТК на американския застрахователен гигант AIG за рекордните 1.4 млрд. евро. Застрахователната компания на практика едва успя да избегне фалита преди две години. Спасена бе като в нея бяха инжектирани огромни средства от американското правителство.
През октомври 2010 година се очакваше Vivacom да бъде купена от хонконгския предприемач Ричард Ли. През юни м.г. на среща с премиера Бойко Борисов той представи инвестиционните си намерения, които включваха 500 млн. евро вложения във Vivacom за следващите 5 години. Освен това Ли възнамеряваше да изкупи задълженията на AIG, с които американският застраховател финансира покупката на Vivacom.
Банките кредитори на телекома, сред които са RBS, Deutsche Bank, RZB, бяха съгласни с преструктурирането на задълженията и влизането на новия собственик. Всъщност сделката бе стартирала още през март м.г., когато Pacific Century Group на Ричард Ли купи управляващото дружество на компанията, собственик на Vivacom - Неф телеком България, която е собственост на едноименна фирма, регистрирана в Холандия. В нея дял имат няколко инвестиционни фонда, като с най-голям е компания от групата на AIG. През 2007 г. AIG Investments плати както споменахме около 1,4 млрд. евро за Vivacom. Според изявление на представители на купувача около 75% от сумата е финансирана чрез кредити, което означава над 1 млрд. евро.
На толкова се оценяваше и сделката с Ричард Ли. С тази сделка за първи път след приватизацията си Vivacom трябваше да стане собственост на компания от телекомуникационния сектор, а не на инвестиционни фондове.
Както е известно Ричард Ли е основен акционер в PCCW - най-големият оператор в Хонконг, който присъства в Европа, Близкия изток, Африка най-вече с кабелни и сателитни услуги. С придобиването на Vivacom той щеше да се установи на телекомуникационния пазар в ЕС. Не е ясно защо се е оттеглил от сделката, но за подобно развитие на нещата, имаше сигнали още в края на миналата година.
Компанията, която сега се споменава като бъдещ купувач на Vivacom, е собственост на фамилията Харири. Рафик Харири бе премиер на Ливан на два пъти преди да бъде убит в атентат преди 6 години. Един от синовите му Саад Харири също е бил премиер, а Мохамед Харири, ръководи бизнеса на семейството, който включва и участие в телекомуникационния пазар в Саудитска Арабия, Йордания, Ливан, Южна Африка и Турция. Според в. Труд сделката е изключително сложна и ще влезе в учебниците. Финалът на продажбата се очаква до месец. Новият собственик няма да плаща акциите, а ще поеме погасяването на банковите заеми, дълговете на телекома се изчисляват на 1.3 млрд. евро.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg