EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасяването на Ирландия - спасение за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасяването на Ирландия - спасение за еврозоната

mail15:45 | 22.11.2010прегледи 698 коментарикоментари 0


Европейската комисия не очаква Ирландия да "зарази" и други страни в еврозоната, по-конкретно Португалия и Испания, които също преминават през период на тежки икономически проблеми.
Ако след Ирландия се наложи да се помогне и Португалия, ще останат ли пари за Испания? Снощното решение за Ирландия бе взето именно, за да се стабилизира финансовото състояние на страната и не се допусне "заразяване" в еврозоната. Ирландският случай е специфичен и положението в Португалия и Испания не може да се сравнява с него, заяви Амадеу Алтафадж, говорител на еврокомисаря по бюджетните и валутни въпроси Оли Рен.
Според него банковият сектор в Португалия е стабилен, в страната се изпълняват структурни реформи, а представения проект за държавен бюджет през следващата година е добър. Що се отнася до Испания, там се следва фискална консолидация и се вземат подходящи мерки за преодоляване на последствията от сегашната финансова и икономическа криза, посочи Алтафадж.
Говорителят отказа да назове точния размер на средствата, които ще бъдат отпуснати на Ирландия в рамките на спасителната програма, тъй като в момента продължавало уточняването на мерките за прилагане на програмата. Той отказа също да отговори предвижда ли се през следващите дни извънредно заседание на Еврогрупата и Съвета на икономическите и финансови министри от Европейския съюз в Брюксел.
В същото време ирландският министър на финансите Брайън Ленихън заяви днес, че „Ирландия не е фалирала”, след като Дъблин прие помощ от ЕС и Международния валутен фонд, която може да достигне 90 милиарда евро.
"Не сме разорени. Имаме достатъчно парични резерви и ЕС призна това", посочи Ленихън пред държавната телевизия RTI.
Той подчерта, че Ирландия се надява да държи заемите от ЕС и МВФ като депозити, доколкото е възможно, тъй като това може да насърчи по-скорошното възобновяване на нормалното заемане на средства при по-ниски лихви, информира Associated press.
Ленихън посочи, че след седмица или две ще бъдат ясни конкретните параметри на заема, който Ирландия поиска, след като седмици отричаше да се нуждае от финансова помощ.
Според източници от Европейската комисия програмата е разчетена за период от 3-4 години.
Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че страна му ще предостави на Ирландия двустранна помощ от 7 милиарда лири или 8 милиарда евро като част от финансовата
помощ, която ЕС и МВФ ще окажат на Дъблин.
Швеция планира да отпусне двустранен заем от 5 до 10 милиарда крони (530 милиона до 1,06 милиарда евро) на Ирландия към финансовата подкрепа, която Брюксел и МВФ обещаха на Дъблин, съобщи днес министърът на финансите Андерс Борг.
Финансирането от ЕС и МВФ, което ще бъде предоставено под формата на кредити при лихви, по-ниски от пазарните, ще отиде на първо място за стабилизиране на банковия сектор на Ирландия, а
също така - и за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната.
Ленихън каза, че ирландските банки ще се слеят или ще бъдат продадени. Той добави, че те са станали изцяло зависимо от заемите от Европейската централна банка и изглежда няма да могат
да се финансиран при нормални условия от пазарите за най-малко година.
Финансовият министър на Ирландия подчерта, че страната му не планира да кара притежателите на облигации на петте подкрепяни от държавата ирландски банки да поемат загубите,
както настоява да стане германският канцлер Ангела Меркел, когато през 2013 година влязат в сила новите правила на механизма за оказване на помощ на държави от еврозоната във финансово затруднение.
Ленихън посочи, че е съгласен с европейските си колеги, че ирландските банки, които заемаха пари и ги наливаха в жилищните пазари на САЩ, Великобритания и Ирландия едно десетилетие,
трябва да свият дейността си, която да бъде насочена главно в подкрепа на ирландските спестители, собственици на жилища и бизнеси. По думите му по-голяма част от чуждестранните им активи ще трябва да бъдат извадени.
"Заради големия риск, който те (ирландските банки) поеха в началото на десетилетието, те станаха огромна опасност не само за тази държава, но за цялата еврозона", добави Ленихън.
В Брюксел европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен каза, че преговорите за помощта с ирландските министерства, агенции и банки, които започнаха в четвъртък, могат да приключат до края на ноември.
Експертите на ЕС и МВФ като цяло са доволни от плана за икономии, който ирландското правителство ще представи в сряда, отбелязва АФП. Този план предвижда да бъдат спестени 15 милиарда евро до 2014 година, за да се намали бюджетният дефицит до сегашните 32 процента от брутния вътрешен продукт до 3 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163