EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90 млрд. евро помощ за Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90 млрд. евро помощ за Ирландия

mail11:15 | 22.11.2010прегледи 731 коментарикоментари 0


Финансовата помощ за Ирландия е одобрена от Европейския съюз. Програмата ще е на стойност 80-90 милиарда евро, предадоха световните агенции.
ЕС е одобрил пакет финансова помощ за Ирландия, потвърди в неделя вечерта на пресконференция в Дъблин премиерът на страната Брайън Каун.
Целта на международната помощ е да се помогне по решителен начин на Ирландия да се справи с финансовите проблеми в икономиката. Тази помощ се основава на фискални преустройства и структурни реформи, които ще залегнат в четиригодишната бюджетна стратегия, разработвана от ирландските власти, се изтъква в разпространено късно снощи изявление на Еврогрупата (страните, приели еврото за национална валута) и Съвета на икономическите и финансови министри на Европейския съюз (ЕКОФИН).
Министрите на финансите на държавите от еврозоната потвърдиха минути преди пресконференцията на премиера Брайън Каун, че Ирландия е поискала финансова помощ. Това стана на заседание, проведено чрез телефонна конферентна връзка.
"Ние приветствахме молбата на ирландското правителство за финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд", заяви европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той подчерта, че целта е да бъде гарантирана финансовата стабилност в Европа.
Според източници от Европейската комисия програмата е разчетена за период от 3-4 години като средствата, които ще бъдат предоставени под формата на кредити при лихви, по-ниски от пазарните, ще отидат на първо място за стабилизиране на банковия сектор на Ирландия, а също така - и за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната. Програмата ще бъде официално приета на заседание на министрите на финансите от Еврогрупата (държавите, приели еврото) през идните дни.
В спасителната стратегия трябва да залегнат конкретните мерки за изпълнение на поетия ангажимент от правителството на Ирландия да се постигне фискална консолидация от 6 милиарда евро през 2011 г. като част от усилията за свеждане на държавния дефицит до 3 на сто от брутния вътрешен продукт към 2014 г. Четиригодишната стратегия, чието изпълнение ще се оценява всяка година, трябва да осигури обща финансова консолидация от 15 милиарда евро, подчертават от Еврогрупата и ЕКОФИН.
Министрите от Еврогрупата и ЕКОФИН посочват, че средствата за изпълнение на спасителната програма ще бъдат осигурени от европейския механизъм за финансово стабилизиране и европейския фонд за финансова стабилност, като е възможно те да бъдат допълнени от заеми, договорени между Ирландия и отделни държави от Европейския съюз.
Две страни членки на съюза - Великобритания и Швеция, вече са уведомили, че имат готовност да разгледат отпускането на заеми на Ирландия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg