EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия поиска спешна помощ днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия поиска спешна помощ днес

mail18:03 | 21.11.2010прегледи 627 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на Ирландия Брайън Ленихън заяви днес, че ще препоръча Дъблин да поиска официално помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Ленихън посочи, че страната му има дефицит от 19 милиарда евро, който не може да си позволи да финансира при сегашните пазарни темпове и ще се обърне към ЕС и МВФ за помощ. Министърът също така потвърди, че държавниците се опитват да осигурят огромен резервен фонд в подкрепа на задлъжнелите банки в страната.В интервю за ирландското радио Ар Ти И той не пожела да коментира размера на фонда, но все пак отбеляза, че цифрата няма да достигне 100 милиарда евро.Изказването на Ленихън бе разпространено на фона на провеждащото се днес извънредното министерско заседание, на което ирландските държавници трябва да съгласуват и одобрят план за намаляване на годишните дефицити с 15 милиарда евро (20,5 милиарда долара) - безпрецедентна мярка за икономии, чиято цел е да предпази страната от фалит. Офисът на премиера Брайън Кауън съобщи, че 15-членният кабинет ще нанесе последни щрихи в плана за икономии. Той се изготвя от септември и се очаква да бъде представен публично във вторник. Правителството твърди, че все още поверителният план е подкрепен от десетки експерти от МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка, които от четвъртък са в Дъблин, за да разгледат внимателно обремените с дългове сметки на правителството и банките, преди да предложат спасителен план. Експертите от ЕС, МВФ и ЕЦБ обсъждат план, оценяван на около 100 милиарда евро от медиите. Средствата, чийто размер трябва да бъде уточнен от участниците в обсъжданията, ще отидат за спасяване на задлъжнелите ирландски банки. В замяна международните институции могат да поискат от Дъблин да затегне бюджетните ограниченил Преди днешното заседание Кауън подчерта, че Ирландия няма да вдигне корпоративния данък от 12,5% - най-силният инструмент за привличане и задържане на 600 американски компании, които развиват дейност в страната. Франция, Германия и други членки на еврозоната неколкократно отправяха критики срещу тази ставка, определяйки я като нелоялна и твърдейки, че тя трябва да бъде вдигната сега, когато Ирландия е затънала в дългове. Очаква се Ирландия да поиска официално помощ от ЕС и МВФ, след като бъде публикуван планът за икономии.

Министрите на финансите на страните от еврозоната ще проведат тази вечер телефонна конференция по въпроса за оказване на финансова помощ на Ирландия, която Дъблин е решен да поиска, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес."За 18 ч. местно време (19 ч. българско време) е насрочено заседание на финансовите министри от еврозоната под формата на телефонна конференция, която впоследствие ще се разшири, включвайки всички министри на финансите от ЕС", уточни единият от източниците."Основната цел е да позволим на ирландското правителство да ни разясни позицията си след заседанието на министерския съвет в Дъблин. Предварително не е предвидено да бъде взето незабавно решение за помощ", допълни източникът, "но нещата могат да се променят през вечерта". Ирландският министър на финансите Брайън Ленихън заяви по-рано днес, че ще препоръча Дъблин да поиска официално помощ от ЕС и МВФ в подкрепа на затруднените банки в страната. Ирландия ще бъде втората страна от еврозоната, отправила  искане за такава подкрепа, след Гърция през пролетта, която получи заем от 110 милиарда евро за три години, отбелязва АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg