EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Немската позицията за проблемните в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немската позицията за проблемните в еврозоната

mail12:30 | 22.11.2010прегледи 545 коментарикоментари 0


Преструктурирането на гръцкия дълг е неизбежно, смята директорът на Мюнхенския институт за икономически изследвания ИФО Ханс Вернер Зин, цитиран от атинския в. "Вима".
Германският професор преценява също, че Гърция няма да може да се справи с финансовите проблеми и че неизбежно ще спре плащанията по дълга.
Ръководителят на авторитетния институт е убеден, че е невъзможно Гърция да се пребори с гигантския по думите му бюджетен дефицит, като предупреждава, че тя рискува да се превърне в Източна Германия.
Ханс Вернер Зин не изключва възможността от вътрешна дефлация в Гърция в размер до 30 на сто и дори от връщане на страната към предишната й национална валута - драхмата, което според него би могло "да убие" гръцките банки.
Професорът препоръчва Гърция да вдигне ДДС и жестоко да започне да преследва данъчните длъжници. Той окачествява Германия като съотговорна за гръцките дефицити и предлага също да бъде въведена процедура на полуфалит в Европейския съюз.
По отношение на другата проблемна страна от еврозоната министърът на икономиката на Германия Райнер Брюдерле заяви, че Ирландия няма да се превърне в проблем за възстановяването на Германия, съобщи Франс прес, позовавайки се на в. "Билд".
"Ако Ирландия получава помощи, те няма да застрашат съживяването на Германия", заявява Брюдерле.
ЕС отговори благоприятно вчера вечерта на искане за международна помощ за десетки милиарди евро, отправено от Ирландия, която ще бъде втората страна в еврозоната, възползвала се тази година от подкрепа след Гърция.
Германското правителство залага на растеж от 3,4 на сто на най-голямата европейска икономика през тази година и от 1,8 на сто през 2011 година. През 2009 година Германия отчете свиване на брутния си вътрешен продукт с 4,7 на сто, припомня АФП.
Седмици по- рано – по време на срещат а на Г – 20 в Сеул, германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че все по- голяма става вероятността нарастващият обем на ирландския дълг да се разпространи върху останалите членове на еврозоната. Доказателство за това е поредният ръст на лихвените проценти на държавните облигации на Ирландия, регистрирани на 11 ноември, последван от скок на лихвите на книжата на Италия и Испания, което на свой ред се разпространи и върху ставките на Германия, достигнали нива, които пазарът не е виждал от момента на въвеждане на единната европейска валута през 1999 г.
Междувременно пазарът вече търпи последиците от дефолта на Гърция, Италия и Португалия или най- уязвимите в момента икономики на еврозоната. Много анализатори поддържат мнението, че Ирландия и Португалия ще са следващите принудени да последват примера на Атина в търсене на финансова помощ от Европейския съюз.
В същото време канцлерът на Германия Ангела Меркел държи на намерението си да прехвърли голяма част от финансовите загуби по спасяването на Гърция върху плещите на частните инвеститори.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141