EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел отказва помощ на „проблемните” в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел отказва помощ на „проблемните” в еврозоната

mail13:00 | 12.11.2010прегледи 595 коментарикоментари 0


Все по- голяма става вероятността нарастващият обем на ирландския дълг да се разпространи върху останалите членове на еврозоната. Доказателство за това е поредният ръст на лихвените проценти на държавните облигации на Ирландия преди ден, последван от скок на лихвите на книжата на Италия и Испания, което на свой ред се разпространи и върху ставките на Германия, достигнали нива, които пазарът не е виждал от момента на въвеждане на единната европейска валута през 1999 г., съобщава Financial Times, цитиран от Ведомости.
Междувременно пазарът вече търпи последиците от дефолта на Гърция, Италия и Португалия или най- уязвимите в момента икономики на еврозоната. Много анализатори поддържат мнението, че Ирландия и Португалия ще са следващите принудени да последват примера на Атина в търсене на финансова помощ от Европейския съюз. В същото време канцлерът на Германия Ангела Меркел държи на намерението си да прехвърли голяма част от финансовите загуби по спасяването на Гърция върху плещите на частните инвеститори. Меркел признава, че си дава сметка, че позицията й е притеснила финансовите пазари, повлияни и от продължаващия ръст на лихвите по облигациите на проблемните страни. В същото време тя смята, че е недопустимо за неефективната политика на други страни да плащат данъкоплатците на Европейския съюз, и в частност Германия. „Позволете ми да обясня с прости думи: възниква противоречие между интересите на финансовите пазари и тези на политиците. Ние не може постоянно да обясняваме на нашите избиратели и граждани като цяло, защо именно данъкоплатците трябва да плащат разходите по определени рискове, а не хората, спечелили значителни суми, именно от създаването на тези рискове,” подчертава Меркел. След тази новина еврото спадна до ниво от предходния месец спрямо долара, отбелязва Ведомости.
Предложението на канцлера на Германия е фокусирано върху идеята, че именно частните инвеститори, сред които са и притежатели на облигации, са тези, които търпят най- големите загуби.
Междувременно стана ясно, че темпото на растеж на германската икономика се е забавило през третото тримесечие, съобщи днес статистическият институт на Германия, цитиран от ДПА.
Най-голямата европейска икономика е нараснала само с 0,7 процента в периода юли-септември, след като през второто тримесечие отчете най-големия си растеж от две десетилетия - 2,3 на сто.
Данните от третото тримесечие съвпадат с очакванията на анализаторите.
По-скромният растеж е резултат на мерките, предприети от правителствата по света за намаляване на държавните разходи, а и заради признаците, че световната икономика губи от инерцията си.
След като се сви с драматичните 4,7 процента през 2009 година, сега се очаква германската икономика да отбележи растеж от 3,5 на сто, посочват икономисти.
Според доклад на експертния съвет от икономисти към правителството, оповестен в сряда, през текущата година брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 3,7 процента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg