EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски министри с декларация за Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски министри с декларация за Ирландия

mail10:20 | 12.11.2010прегледи 609 коментарикоментари 0


Петима европейски министри на финансите, сред които на Франция и Германия, огласиха на срещата на Г-20 в Сеул съвместна декларация, целяща да успокои пазарите, обезпокоени от политическата и финансова ситуация в Ирландия, предаде Франс прес.
В текста обаче не се споменава изрично Ирландия нито която и да е страна.
Министрите припомнят дискусиите, започнали в еврозоната за механизми за решаване на бъдещи кризи, уточнявайки, че те не се отнасят по никакъв начин до сегашното състояние на някои затънали в дългове страни.
Нов механизъм би могъл да влезе в сила едва след средата на 2013 година без да има никакво отражение върху сегашните разпоредби, се казва в декларацията.
Ирландия не е поискала засега финансова подкрепа от Европейския съюз, заяви вчера говорител на Европейската комисия във връзка с изявлението на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу в Сеул, че Европейският съюз е готов да помогне на преживяващата финансова криза Ирландия, ако й е необходима помощ.
Напрежението около т.нар. „валутна война” и световната търговия, дискутирани на срещата на Г20 в Сеул, е сред водещите теми на западните издания.
Постигането на споразумение на Г-20 е малко вероятно, пише в заглавие Guardian. Преговорите между световните лидери за прекратяване на нарастващото напрежение за световната търговия и валутите бяха балансирани вчера, когато срещата на върха на Г-20 навлезе в критичната си финална фаза. Резултатът от тях обаче е съмнителен, като се има предвид проекта на окончателното комюнике. Малко вероятно е да има значителни отстъпки, казаха източници, близки до разговорите, цитирани от изданието. Според един от тях Г-20 не е в "героична фаза" и постигането на всеобщо споразумение е малко вероятно.
Търговската стратегия на Обама се натъкна на твърда опозиция, пише New York Times. Надеждите на президента Обама да завърши пътуването си в Азия с двойна победа - споразумение за свободна търговия с Южна Корея и единен подход за пришпорване на икономическия растеж по света, се натъкна на съпротива по всички фронтове вчера и го постави в положение на конфликт с неговите основни съюзници и най-големи търговски партньори, пише американското издание. Най-конкретният трофей, очакван от това пътуване, му убягна: дългото отлагано споразумение за свободна търговия с Южна Корея, за което първо преговаря администрацията на Буш, а след това и Обама, за по-големи протекции за американските работници. Освен това, след пет до голяма степен хармонични срещи през последните две години за справяне с най-големия застой от Голямата депресия насам, в Сеул станахме очевидци на големи разногласия между Съединените щати и Китай, Великобритания, Германия и Бразилия.
Всяка една от тези страни отхвърли основни елементи от стратегията на Обама за стимулиране на растежа преди фокусиране върху намаляване на дефицита. Няколко големи държави продължиха да обвиняват Управлението за федерален резерв, че умишлено е обезценило долара миналата седмица, за да прехвърли сметката за
проблемите с конкурентоспособността на Америка върху търговските й партньори, вместо да вземе политически твърди мерки, за да овладее разходите у дома, пише New York Times. Срещата на Обама с китайския президент Ху Цзинтао не направи нищо, за да убеди китайската страна да приеме дори необвързващи цели за ограничаване на търговския излишък на Китай, добавя вестникът.
Съединените щати бяха принудени да защитават политиката си за долара на срещата на Г-20 в Южна Корея, която върви към задънена улица по валутните въпроси, пише Financial Times.
Китай засили критиките си към САЩ с думите, че политиката на Федералния резерв да вкара повече пари във финансовите пазари дестабилизира валутите.
Британският премиер Дейвид Камерън предупреди за опасност от нова Голяма Депресия, пише Independent.
Светът може да изпадне в депресия, подобна на тази от 30-те години на миналия век, каза Камерън в момент, когато срещата на Г-20 се опитва да намери най-добрия начин за стимулиране на световната икономика.
Британски служители омаловажиха шансовете да се стигне до решение на ескалиращия спор между Китай и САЩ за стойността на валутите, пише изданието. Според британския вестник лидерите се затрудняват да намерят онзи дух на единство, който бе постигнат на срещата на върха в Лондон преди 19 месеца, когато бе постигнато споразумение за пакет от 1 трилион долара за стимулиране на световната икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg