EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия & Украйна се споразумяха за газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & Украйна се споразумяха за газа

mail07:40 | 27.09.2015прегледи 2336 коментарикоментари 0


Представителите на Русия, Европейския съюз и Украйна парафираха вчера споразумение, което трябва да осигури доставките на руски газ за Украйна през зимния период. Те обаче подчертаха, че документът е с предварителен характер и ще бъде окончателно подписан до седмица, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
"Длъжен съм да подчертая, че с голямо удоволствие току-що парафирахме споразумение за газа за скорошния зимен период. Всички технически детайли са съгласувани и са създадени рамкови условия. За потвърждаването и подписването му ще е необходима отделна процедура", заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович след петчасови преговори в Брюксел.
Русия успя да защити условието цената на газа в зимния пакет да се определя на тримесечие. Газпром от своя страна няма да прилага условието "вземай или плащай" в зимния период 2015-2016 г., както в предходния зимен пакет, което ще позволи на Украйна да избегне санкции заради недостатъчно взети количества газ.
Руската страна отбеляза нестабилността в цената на газа, поради което поиска цената да се определя веднъж на три месеца, а не отведнъж за целия шестмесечен зимен сезон.
Шефчович заяви, че цената на газа за Украйна с отстъпката ще възлезе на 232 долара за 1000 куб. м. Новак посочи, че намалението в цената за четвъртото тримесечие е приблизително 20 долара за 1000 куб. м. ЕС се е съгласил да отпусне над 500 милиона долара за нагнетяване на 2 милиарда куб. м. газ в подземни газохранилища в Украйна.
Публикуваната на 25 септември в постановление на руското правителство отстъпка за Украйна по отношение на митническата тарифа предполага цена на руския газ за Украйна от 227 долара. Шефът на Газпром Алексей Милер предположи, че цената на газа за Украйна през първото тримесечие на 2016 г. ще се окаже по-ниска в сравнение с четвъртото на 2015 г.
Руската страна настоя и за европейски гаранции за финансирането на газовите доставки за Украйна. Парафираното споразумение предвижда Киев да получи 500 млн. долара от международни финансови институции в рамките на гаранция от ЕС. Доставките започват още на 1 октомври. Страните са обсъдили и предоставянето на допълнителни средства за Украйна.
Новак заяви, че средствата ще постъпват по специална сметка за заплащане на Газпром за газа. Министърът добави, че ЕК също ще помогне при закупуването от Украйна на текущите обеми газ, което е важно в зимния период за осигуряването на непрекъснатост на транзитните доставки на руски газ през Украйна за страните от Европа.
Към момента в подземните газохранилища на Украйна има над 5 млрд. куб. м. газ. Тя изкара миналата зима със запаси от 16 млрд. куб. м. газ.
Милер оцени нуждите на Украйна на 5-7 млрд. куб. м и отбеляза, че потреблението в намиращата се в криза украинска икономика се понижава. Той обаче предупреди, че ако зимата бъде студена, то потребелението ще нарасне.
По оценки на ЕК в предстоящия зимен период Украйна ще има нужда от допълнително 9 до 12 млрд. куб. м газ.
Украинският енергиен министър Володимир Демчишин каза, че протоколът ще изисква допълнително доуточняване с помощта на юристи, за да бъде подписан официално. "Очаквам работата да приключи в най-скоро време и документът да бъде подписан", каза той.
Руската страна очаква подписването да стане факт до седмица.
Новак заяви, че парафираният протокол се отнася до технически параметри, а не до цената на газа. Той отбеляза, че страните на практика вече прилагат това споразумение.
"Това не се отнася за цената. Цената - това е табу", каза Новак.

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа декрет, според който Украйна ще купува руския газ на същата цена като своите съседки от ЕС. Документът е с валидност от 1 октомври до 31 декември 2016 година, съобщи АФП.
Според действащите договори цената на газа за Украйна е 252 долара за 1000 кубични метра. За да бъде направена отстъпка, каквато иска Киев, Москва трябва да намали митническите такси с декрет. Преди дни руският министър на енергетиката Александър Новак уточни, че отстъпката ще бъде в размер на 20 долара за 1000 кубически метра газ. От своя страна руската компания „Газпром“ заяви, че от 1 октомври до 31 март 2016 година няма да прилага спорната клауза „взимай или плащай“, която задава минималните количества газ, които Украйна е длъжна да купува от Русия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg