EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протести срещу свръх улова в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести срещу свръх улова в ЕС

mail14:30 | 23.05.2013прегледи 628 коментарикоментари 0


Активисти на „Грийнпийс” поставиха малка рибарска лодка на главния вход на министерството по земеделие и околна среда в Мадрид. Акцията е насочена към испанския министър Каньете, който не защитава интересите на дребномащабните рибари, въпреки че те представляват 80% от испанската риболовна флота. В същото време Испания блокира всички усилия на страните-членки и на Европейския Парламент да достигнат до смислено споразумение за реформата на Общата рибарска политика.
„Устойчивото рибарство трябва да бъде в сърцето на реформата на Общата рибарска политика”, заяви Селия Охеда от испанския офис на Грийнпийс. „Рибните запаси на Европа са преексплоатирани, съответно именно дребномащабните рибари, които имат по-ниско въздействия върху морето, трябва да получават подкрепа.”
Общата рибарска политика е регламентът, който определя къде, как и колко риба може да се лови в европейските морета. Тя се ревизира само веднъж на всеки 10 години.
В момента Общата рибарска политика се разглежда от Съвета на министрите – където отделните страни-членки се договарят по детайлите на реформата. Предложението на Съвета за момента не е достатъчно амбициозно, оставя отворени вратички - за да се продължи с практиката на свръх-улов. Като цяло позицията на Съвета подкопава предложението на Европейския парламент, гласувано през февруари.

Ако министрите не са готови на компромиси – преговорите могат да се проточат и да не бъдат финализирани до 2014 г., което ще застраши установяването на нови правила преди изборите за Европейски парламент следващата година.
В началото на месец май „Грийнпийс” Испания представи проучване, което показа, че много повече работни места има в дребномащабния риболов, отколкото в индустриалния.
От март „Грийнпийс” е на турне около Европа с кораба си Arctic Sunrise – именно в подкрепа на дребномащабния, устойчив риболов. Корабът бе във Варна в края на март и на него се проведе среща с български крайбрежни рибари, учени, неправителствени организации и институции.
„България също не е от страните, които са прогресивни и които поставят интересите на крайбрежните рибари в центъра на предстоящата реформа.” - заяви Деница Петрова от „Грийнпийс” – България. Миналата седмица на Съвета на министрите българската позиция не подкрепи искането за пълна забрана на изхвърляне на нежелания улов. В момента по данни на Европейската Комисия към 60% от уловената риба се изхвърля обратно в морето мъртва, защото няма да се продаде на добра цена или защото е това са редки или изчезващи видове, забранени за улов.
„Ако се продължи с практиката нежеланата риба да се изхвърля в морето – това ще допринесе за изчерпването на рибните запаси. Налагането на квоти за изхвърлянето - предложение, подкрепяно от България – не е добра идея, защото няма как на практика да бъде контролирано изпълнението на квотите. Съответно се залагат вратички, които няма да помогнат на Черно море да се възстанови. А без риба няма рибарство”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162