EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Животът на дигиталните номади

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Животът на дигиталните номади

mail09:35 | 24.09.2023прегледи 4973 коментарикоментари 0


Какво ще кажете, ако можеше лятото никога да не свършва, а вие да работите от лаптопа си едва по няколко часа на ден, от където решите по света?

Звучи твърде хубаво, за да е истина? За милиони хора е ежедневна реалност.

През 2023 броят на дигиталните номади надвишава 35 милиона, а приносът им към глобалната икономика се изчислява на около $787 милиарда долара годишно.

Най-предпочитаните страни за живот от тях са Мексико, Тайланд и Индонезия, а повече от половината дигитални номади, близо 51% са от САЩ. 

Научете още любопитни факти за начина на работа, който преобразява света и вижте  как и вие самите да печелите пари онлайн докато пътувате.

Какво означава да си дигитален номад?

Дигиталните номади са хора, които използват новите технологии, за да работят от разстояние.

Най-честите им сфери на работа са маркетинг, софтуерно инженерство, уеб разработки или предприемачество.

Разбира се, всяко умение, което можете да развивате изцяло онлайн, е възможност да изкарвате прехраната си без да зависите от конкретна физическа локация.

Нужна е малко смелост, доза въображение, огромна самодисциплина и най-вече силно желание да преследвате мечтите си за пътуване и повече работна свобода.

Трите най-чести причини хората да предприемат тази стъпка са:

  • По-добър баланс между работа и личен живот
  • По-голяма свобода на начина на живот
  • Любов към пътуването

Увеличаване на възможностите за дистанционна работа

Начинът на живот на дигиталните номади е във възход от години. След появата на Covid-19 обаче, популярността му експлодира.

През 2020 г. броят на дигиталните номади в САЩ нараства с почти 50% и достига 11 милиона.

Според данни на Statista пък, броят на американските дигитални номади към края на миналата 2022 година вече е 16,9 милиона.

Макар и да не съществуват точни статистики за българите, които се занимават с фрийлансърство към момента, броят на младежите с лаптопи работещи от градските кафенета видимо се увеличава и тенденцията предвещава да се запази.

От писане на свободна практика и графичен дизайн до програмиране и онлайн маркетинг, възможностите за започване са необятни.

Как държавите привличат дигиталните номади

Този нов независим от местоположението начин на живот макар и да изглежда доста идиличен, всъщност изисква внимателно планиране и обстойно проучване на избраната дестинация.

За по-дълъг период на престой повечето държави изискват притежанието на виза, а някои прозорливи икономики адаптират документацията си, така че да станат още по-привлекателни за чужденците работещи от разстояние.

Според сайта за проследяване на тенденции Exploding Topics, търсенията на термина "номадска виза" са се увеличили с невероятните 4300% през последните пет години.

Бразилия е една от страните, които регламентират издаването, както на временни визи, така и на разрешения за пребиваване за имигранти, които работят за чуждестранни работодатели.

В резултат на това те могат да останат за една година и да подновят визата за втора.

Индонезия също обяви, че страната разработва нова виза, която ще бъде ефективна за срок от пет години - по-дълъг от всяка друга виза за дигитални номади, която съществува в момента.

До момента общо 46 държави са се включили в инициативата за издаване на визи за дигитални номади.

Каква е средната възраст на дигиталните номади?

Според проучванията, средната възраст на дигиталните номади е 32 години.

Повечето хора започват пътуването си на дигитален номад на около 29 години.

С наближаването на 30-те все повече хора преосмислят живота си и започват да усещат негативните ефекти на корпоративната среда върху баланса им между работа и личен живот.

Около 47% от всички дигитални номади са на възраст между 30 и 39 години.

Любопитно е също, че има повече дигитални номади на 50-годишна възраст, отколкото на 40-годишна възраст.

Повечето хора избрали този начин на живот са необвързани. Забелязва се обаче, че около 26% от обвързаните дигитални номади имат деца на възраст под 18 години.

Разбира се, очевидно е, че начинът на живот на дигиталните номади е по-подходящ за хора, които са без деца. Но това не означава, че създаването на семейство трябва да ви спира.

Всъщност родителите номади искат да дадат на децата си повече възможности да се запознаят с нови култури и да видят света от различна гледна точка.

Приоритизиране на преживяванията пред притежанията

Светът се придвижва от фокусиране върху притежанията към приоритизиране на преживяванията.

Растящият брой на дигитални номади е едно от доказателствата за това, а поколението на милениалите са основният двигател на тази тенденция.

Вместо да харчат пари за скъпи часовници и луксозни автомобили, младите хора предпочитат да инвестират в преживявания като концерти, приключения и пътувания.

Вече не е необходимо да сте приковани към бюрото си по осем часа на ден, пет дни в седмицата, за да бъдете продуктивни.

През 2023 можете да видите света, да се срещнете с хора от всички сфери на живота и да работите свободно, където искате и когато решите.

Обмисляли ли сте подобна стъпка и какво ви спира?

-------------------

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.statista.com/statistics/1298313/number-digital-nomads-united-states/

https://explodingtopics.com/topic/nomad-visa

https://zipdo.co/statistics/digital-nomad/#:~:text=The%20average%20age%20of%20digital,hovers%20around%2032%20years%20old.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037