EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пак отложиха „данък лукс”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак отложиха „данък лукс”

mail10:02 | 10.11.2010прегледи 465 коментарикоментари 0


Управляващите се отказват от намерението да бъдат облагани с т.нар. "данък лукс" имотите с данъчни оценки над средните за общината, в която се намират.  В поредните промени на проектозакона за местните данъци и такси се записва, че като луксозни ще се определят жилищата с данъчна оценка над 300 хиляди лева.Промените връщат първоначалната философия на така наречения „данък лукс”, която залегна в антикризисните мерки, одобрени още на пролет.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди, че законът няма да стъпва на средни данъчни оценки, но коментира, че трябва да се направи анализ дали прагът богатство да е 300 хиляди или по-нисък. Тъй като е възможно с такива данъчни оценки да се окажат предимно хотелите по морето, а целта не е да се натоварва допълнително бизнесът. И според сдружението на общините, прагът, който се поставя, е твърде висок.
Освен определянето на своеобразен праг за луксозен имот, новите поправки предвиждат още различни ставки за онези имоти, които надскачат линията на лукса. Допълнителен данък ще се плаща за всеки хиляда лева над прага, така данък "лукс" няма да е еднакъв за онзи, чиито имот е 1 милион и за съседа му, с къща, която надскача 300-те хиляди само с един лев.

Правителството няма да внесе предложение в Закона за местните данъци и такси за данък "лукс", потвърди по-късно в кулоарите на парламента министърът на финансите Симеон Дянков.
По-рано днес от парламентарната група на ГЕРБ заявиха пред журналисти, че няма фискален ефект от данък "лукс" и затова са предложили по-високата ставка да не се въвежда.
По думите на Дянков ползите от по-високия данък за скъпите имоти са по-малко от негативите. Ние сме дясно правителство и невдигаме данъци, каза министърът. Няма да има и нова, по-висока
ставка за по-мощните автомобили, като скалата за данъците върху тях се запазва, както е сега.
Дянков посочи, че вече е готов предварителният анализ за остойностяване на клиничните пътеки в извънболничната помощ.
Преди три седмици бяха внесени предварителните данни за болничната помощ. До края на месеца или в началото на следващия трябва да са събере Консултативният съвет за остойностяването на
пътеките, посочи министърът. По думите му, съветът ще реши дали настоящото финансиране на пътеките е реално и какво трябва да бъде.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg