EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данък лукс - отложен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък лукс - отложен

mail10:15 | 13.05.2010прегледи 1724 коментарикоментари 0


Преглед на печата:Данък лукс за скъпите лимузини над 70 хил. лв. и за големите жилища с цена над 300 000 лв. се отлага най-рано за началото на 2011 г., съобщи в. "Стандарт". Работната група към бюджетната комисия на парламента е стигнала до извода, че няма как да се заобиколи тълкувателното решение на Конституционния съд от 1996 г., според което гражданите трябва да знаят размера на данъците си преди началото на годината, т.е. данъци не може да се вдигат след 1 януари.
За 2011 г. се отлага и въвеждането на данък върху печалбите от хазарт, както и въвеждането на данък върху приходите на застрахователите.
Невъзможността за пълнене на хазната с по-високи данъци налага по-сериозно затягане на колана от чиновниците. Министерството на финансите обаче все още чака предложения от отделните ведомства как ще свият разходите си. Крайният срок за предложенията, поставен на предишното заседание на Министерския съвет, беше вторник. Но повечето ведомства още не са дали предложения за свиване на разходите.
Разчетите на Министерството на финансите сочат, че бюджетният дефицит в края на годината ще стигне 3,7-4,4%. Разработват се поне десетина варианта за актуализация на бюджета и свиване на разходите. Бюджетният дефицит със сигурност ще надмине 2 млрд. лв., които вероятно ще се финансират от фискалния резерв.
В края на април фискалният резерв е 6,6 млрд. лв., обявиха от МФ. Това е с около 200 млн. лв. повече спрямо март. Увеличението се дължи на превишението на бюджетните приходи над разходите през април. По предварителни данни излишъкът в бюджета през април е около 300 млн. лв.
"България не се нуждае нито от заем от МВФ, нито от емитиране на еврооблигации. Финансите на страната са стабилни", коментира от Вашингтон финансовият министър Симеон Дянков.
Бюджетният дефицит за 2009 г. е 3,9% от БВП, заявиха от Европейската комисия (ЕК). Според Брюксел това е временен дефицит, тъй като за 2010 г. се очаква той да падне под 3%. Но според ЕК изискванията на Пакта за стабилност не са спазени. Този доклад се прави в процедурата при прекомерен дефицит. Но досега няма нито една страна от ЕС, наказана заради голям дефицит. Дефицитът на България е един от най-малките за страните от ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg