EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намалено работно време - намален отпуск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намалено работно време - намален отпуск

mail09:45 | 12.11.2012прегледи 1357 коментарикоментари 0


Правото на ЕС допуска дадено предприятие и неговият работнически съвет да приемат социален план, в който се предвижда пропорционално намаляване на правото на платен годишен отпуск на работник, чието работно време е намалено, съобщи пресслужбата на Съда на ЕС. Правото на ЕС гарантира на всеки работник платен годишен отпуск в размер на най-малко четири седмици. При прекратяване на трудовото правоотношение този минимален период на платен годишен отпуск може да бъде заместен с финансово обезщетение. Съдът по трудовоправни спорове германския град Пасау отправя запитване до Съда на Европейския съюз дали правото на съюза допуска национална правна уредба или практика като например социален план, приет от предприятието и неговия работнически съвет, по силата на които правото на платен годишен отпуск се намалява пропорционално на намаляването на работното време на работниците или служителите през период, свързан с икономически затруднения за предприятието.
Тази юрисдикция е сезирана със спорове между двама служители и бившия им работодател, дружеството Кайзер (Kaiser GmbH), подизпълнител в областта на автомобилната промишленост, относно искане за финансово обезщетение, дължимо за дните от годишния отпуск, който тези работници не са могли да използват през 2009 и 2010 година. Поради икономически затруднения Кайзер уволнява двамата служители, считано съответно от края на м. юни и края на м.август 2009 година. Все пак по силата на приет от Кайзер и неговия работнически съвет социален план договорите им са били формално продължени с една година. През този период двамата не са били задължени да полагат труд ("намалено до нула работно време", а Кайзер не е било задължено да им изплаща възнаграждение. За сметка на това двамата служители са получавали чрез Кайзер сума от Федералната агенция по заетостта. Кайзер поддържа, че през този период на "намалено до нула работно време" двамата не са можели да придобият права на платен годишен отпуск.
С постановеното си днес решение Съдът на ЕС отговаря, че правото на ЕС допуска национални правни разпоредби или практики, какъвто е социален план, договорен между предприятие и неговия работнически съвет, съгласно които се предвижда намаляване на правото на платен годишен отпуск на работник пропорционално на намаляването на работното време (правило pro rata temporis). Съдът заключава, че положението на работник на намалено работно време в рамките на социален план се различава основно от това на работник, който е нетрудоспособен поради болест, като съгласно съдебната практика последният има право на платен годишен отпуск на същото основание както и работник на активна служба.

Всъщност в рамките на намаляване на работното време както задълженията на работника, така и тези на работодателя се преустановяват в съответствие със споразумение с персонала. Нещо повече, за разлика от нетрудоспособен работник, който има физически или психически страдания, причинени от неговото заболяване, работникът на намалено работно време може да използва свободното си време, за да почива или да се посвети на дейности за отмора и възстановяване. Освен това в случай че работодателят бъде задължен да плаща за платения годишен отпуск през периода на намаляване на работното време, това би могло да предизвика нежелание у работодателя да постигне съгласие по социален план, съгласно който трудовият договор се продължава по чисто социални съображения и следователно, в интерес на работника. От друга страна, положението на работник на намалено работно време е сравнимо с това на работник на непълно работно време. Така, съгласно съдебната си практика Съдът на ЕС припомня, че за период на заетост на непълно работно време правото на платен годишен отпуск може да бъде намалено пропорционално на намаляването на работното време.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg