EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ притиска държавните предприятия в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ притиска държавните предприятия в Гърция

mail11:04 | 21.12.2010прегледи 558 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ), който е сред кредиторите на Гърция за излизане от кризата, показа "зъби", като поиска от правителството в Атина да се намеси драстично в държавния сектор.
Исканията на фонда са да се увеличи работното време от седем на осем часа, да се намалят субсидиите за затъналите в дългове губещи държавни предприятия и да се наложат нови данъци в случай, че правителството не постигне поставената цел за намаляване на бюджетния дефицит.
Държавните служители в Гърция изглежда влизат във фокуса на МВФ, който иска не само увеличаване на работното време, но и предлага орязване на доходите.
По-специално позицията на фонда в тази насока е следната: увеличаване на часовете на работното време от седем на осем часа, допълнително намаляване на назначенията и на
заплатите и обвързването им с конкретната работа, извършвана от даден държавен служител.
Освен това фондът иска да бъде наложен и таван върху увеличението на заплатите, да бъде ограничен броят на стоките, облагани с понижен Данък добавена стойност (ДДС), да бъде премахнат ДДС по островите, да се намалят социалните надбавки за домакинствата с доход над прага на бедността.
За държавните предприятия фондът предлага да бъде въведено ново, по-високо остойностяване на услугите, нестратегически предприятия да бъдат обявени за продажба, субсидиите да се ограничат, да бъде намален броят на работещите и да се замразят назначенията.
Предлагат се още сливания и затваряне на държавни организации и намаление и на военните разходи и те да се доближат до средното равнище за Европейския съюз.
Преди дни МВФ обяви в свой доклад за антикризисната програма на гръцкото правителство оценката, че нейното изпълнение навлиза в най-критичната си фаза.
По-рано този месец МВФ одобри отпускането на третия транш в размер на 2,5 млрд. евро от заема за Гърция в рамките на тригодишното спасително споразумение с нея.
Докладът на фонда бе изготвен от негови пратеници, посетили Атина преди няколко месеца, които смятат, че програмата за икономии на кабинета Папандреу е стартирала добре и че страната се намира на добър път.
Представителите на МВФ са единодушни, че правителството е постигнало безпрецедентно намаляване на бюджетния дефицит за една година, но се опасяват, че промените, които се налага да бъдат направени от кабинета, може да зациклят.
Тези промени правителството е длъжно да реализира до март догодина, за да може да си осигури получаването на четвъртия и най-голям досега транш, който възлиза на 15 млрд. евро.
Заемът на МВФ за Гърция е на обща стойност 30 млрд. евро. Останалите 80 млрд. евро са отпуснати на Гърция от другите страни на еврозоната. Падежът на всички заеми от ЕС и МВФ на стойност 110 млрд. евро изтича през 2015 г.
Във връзка с това се казва още, че управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан е склонен да предложи разсрочване на заемите за Гърция от 5 на 10 години, но се подчертава, че за да стане това, е нужно съгласието на страните от еврозоната. МВФ очаква, че гръцката икономика ще се стабилизира чак в края на 2011 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg