EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукойл “отвръща на удара” в съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл “отвръща на удара” в съда

mail16:30 | 28.07.2011прегледи 964 коментарикоментари 0


Групата компании "Лукойл" може да търси правата си в съда за спирането на нефтеното пристанище и на Нефтохима в Бургас, но дори и тогава загубите ще са за десетки милиони лева. Това каза пред журналисти днес Валентин Златев, председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. В близките 20 - 30 часа комбинатът в Бургас окончателно спира. Към Нефтохим обаче пътуват четири танкера като първият вече е пристигнал в нефтеното пристанище "Росенец". Трябват месеци за да може да се пусне отново пристанището и завода, посочи Златев. Бензиностанциите в страната няма да спрат близките 20- 30 дни. През това време ще се създаде необходимата организация за доставка на горива, така че няма да се почувства рязко недостиг, допълни Златев.
Годишното потребление на горива в страната е 2 900 000 тона, каза Златев. Запасите на компанията обаче в София ще свършат след четири дни и летище София ще трябва да търси евтини доставки, каза Златев. Около 500 хиляди тона годишно ползват бюджетните организации и те дължат на "Лукойл -България" около 100 млн. лева. Никой не би дал на тези организации гориво на "юнашко доверие" както го правим ние, каза Златев. Отделно 45 процента от товарите на БДЖ са на Лукойл, а и те са един от най-големият длъжник на нефтената компания, каза Златев. Предварително обявената днес среща в Министерството на финансите била отложена по неясни причини, посочи Златев. Той добави, че от както е власт новото правителството, не е имал среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. За близо 11 години в България групата компании Лукойл са били най-големия данъкоплатец, инвеститор и износител в страната, каза Валентин Златев. За тези години компанията е внесла в бюджета над 21 милиарда и 303 милиона лева данъци и е инвестирала в производството два милиарда и 350 млн. долара, каза Златев. Групата Лукойл винаги е подкрепяла усилията на българските правителствата да развива пазара на горива и да го направи прозрачен. Ние сме сред инициаторите за въвеждане на  измервателните уреди и ограничаване на нелегалния внос на горива в страната, заяви Златев.
Директорът на Лукойл Вагит Алекперов два пъти се е обръщал към Борисов с молба въпросът с контрабандата на горива в България да бъде решен, посочи Валентин Златев.С двете заповеди на агенция "Митници" за отнемане на лиценза практически е прекратена дейността на нефтеното пристанище и на Нефтохима в Бургас. Не е вярно, че компанията не е направила нищо за подготовка на площадката за въвеждане, каза Златев. Ние имаме формално неизпълнение на регламент на министъра, но изначално ние не можехме да го изпълним. Точките за отчет са само 400 в завода. Извършили сме голяма част от работата за да изпълним изискванията на наредба номер 3 на агенция "Митници", посочи Златев. Лукойл е оборудван с всички измервателни уреди и системи за отчет и властите са контролирали вноса и на нефт и производството на горива, подчерта той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg