EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ваньо Танов: Само „Лукойл” не дава данни Агенция „Митници”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваньо Танов: Само „Лукойл” не дава данни Агенция „Митници”

mail11:00 | 27.07.2011прегледи 917 коментарикоментари 0


"Лукойл Нефтохим" остана без лиценз за управление на данъчни складове, съобщиха от Агенция "Митници". Ето какво каза още шефът на агенцията пред bTV:
Каква точно е санкцията, която е наложена на "Лукойл", да уточним - спиране на производство има ли?
Санкцията е отнемане на лиценза.
Което означава?
Което означава, че "Лукойл - Нефтохим" не може да произвежда горива в данъчния склад и не може да извежда горива с неплатен акциз. Тоест...
Това означава ли спиране на цялата дейност?
...всички горива, които се намират в "Лукойл - Нефтохим", трябва да бъде заплатен акцизът им и след това да могат да бъдат изведени за потребление. Законът позволява, ако има недовършено производство, то да бъде довършено, след което да спре заводът.
Тоест "Лукойл" спира да работи, това ни казвате?
Да.
Какви са сроковете, в които "Лукойл" може да поправи грешките си, така че да започне да работи, и ми кажете къде е грешката на "Лукойл"?
Няма такива срокове. В момента, в който им е отнет лицензът, когато изпълнят всички изисквания, трябва отново да направят искане за лиценз и ако те отговарят на всички изисквания, този лиценз ще им бъде издаден.
А какви са прегрешенията на "Лукойл", та да се стигне до тази сериозна санкция?
Това, че са единствената фирма, която в момента не предава данни към агенция "Митници", законът вече година и половина е в сила...
За измервателните устройства говорите?
Точно така.
Които трябваше да бъдат монтирани?
Точно така.
А не започна ли някаква процедура, не се ли разбрахте с ръководството на "Лукойл", така че поетапно да започне изграждането на тези измервателни устройства?
Аз смятам, че те имаха достатъчно време, повече от година, за да предприемат действия по изграждане на тези устройства. Плюс това законът не позволява на директора на агенция "Митници" по целесъобразност да взема решения. Той е категоричен - при  условие че не се отговаря на изискванията, не се сертифицира и се отнема лицензът.
Кажете ни, има ли нещо от дейността на "Лукойл", което трябва да прехвърлите в ръцете на вашите колеги от полицията например?
На този етап не мога да отговоря на този въпрос, тъй като от 2 години тече ревизия и в "Лукойл - България", и в "Лукойл - Нефтохим". Ревизията в "Лукойл - България" е завършила, връчени са съответните решения на изпълнителния директор. Ревизията в  "Нефтохим - Бургас" не е приключила, текат и други проверки, но те са по-различни направления. Така че на базата на тези проверки на по-късен етап може да се разсъждава има ли нещо, което представлява престъпление и трябва да бъде предадено на прокуратурата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg