EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо избрах кариера в България: Христо Бояджиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо избрах кариера в България: Христо Бояджиев

mail10:40 | 30.08.2016прегледи 6463 коментарикоментари 0


Христо Бояджиев е изпълнителен директор на дигитална агенция Despark и съосновател на сдружение „Тук-Там“ и Фондация III. Ето какво разказва той за работата си и причините да избере кариера в България. Той ще бъде водещ и модератор по време на  „Кариера в България. Защо не?“ , най-голямото кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина. *

Разкажете накратко за себе си?

Завърших бакалавърската си степен през 2008 година в Американския университет във Вашингтон, бизнес администрация със специализации в маркетинг и IT. В последствие се върнах в България и 3 години работих, първо в консултантската сфера в Делойт, а в последствие в енергийния сектор, занимавайки се с финанси в ЕСО (част от Българския Енергиен Холдинг). През 2011 заминах за магистратурата си в ESADE Business School в Барселона и завърших края на 2012. Малко след това започнах работа в дигитална агенция Despark, където съм и до момента.

 Паралелно с работата през 2008,  заедно с група приятели, стартирахме сдружение „Тук-Там“, в което съм активен и до днес, а през 2014, заедно с Мариела Станулова, основахме и Фондация III и прилежащата към нея Академия за Родители. 

 Кога се върна в България и защо?

Първото ми връщане беше през юни месец 2008, макар че все повече в наши дни термина "върнах се" почва да се размива. Живеем в доста отворен свят и движение напред-назад има постоянно. В момента аз, не малка част от времето си, съм в Лондон, но оставам силно свързан с България. По същия начин смятам, че и много други хора са временно и транзитно "тук" или "там", но са активни в това, което се случва обратно в родината.

 Защо е комплексен въпрос, включващ и лични и професионални причини. Просто тогава усещах, че моето място е тук и мога да постигна повече с времето си и ресурсите пред мен и смятам, че бе добро решение. Обграден съм от невероятни и мотивирани хора, които всеки ден по свой начин работят за промяната около нас и това помага и на мен. Имам възможността да правя неща, които харесвам и нямам усещането, че работя, а напротив - изпълнявам своята своеобразна мисия. Наскоро четох една интересна мисъл, че всеки от нас има човешкото и морално задължение да има въздействието, което е пропорционално на потенциала му. Е, в България усещам, че имам тази възможност.

 В какво се състои работата ти? 

В това да убеждавам хората да правят неща :) Шегата настрана, като управител на Despark и основател на две неправителствени организации все по-често работя с хора, без да съм оперативно замесен във всяко нещо. Което всъщност е един крайно интересен опит, защото се сблъскваш с толкова различни индивидуалности и ситуации, че рядко има скучен момент.  

 Как протича типичен работен ден? 

Съвсем като на другите хора предполагам. Ставане сравнително рано, според деня може би спорт, преглеждане на мейли и графика за деня и тръгване към офиса. Обичам да съм там малко преди повечето хора, за спокойствие, за да отметна някои задачки и после да имам времето за срещи с хора, в което всъщност минава повечето ми време (примесено с още мейли измежду тях). Вечерите са ми обикновено спорт или наваксване по НПО задачките / виждане с приятели. Старая се да отделям и време за четене преди лягане, но става все по-трудно.

 Всъщност аз нямам "работен" ден от 9-18 да кажем, а просто неща, които искам да свърша през дадения ден / седмицата. Което не е проблем, защото приемам нещата като интересни и важни, а не просто "работа", която трябва да се избута, за да стигнеш до уикенда и почивката. Често се налага и събота/неделя да върша неща, но това не ми тежи. Просто трябва да има баланс, който винаги търся.

 Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция? 

Интересен въпрос, надали има рецепта и вероятно ще изпусна доста неща. Трябва търпение и упоритост - много хора сякаш очакват "успехите" да дойдат веднага, а всъщност трябват месеци и години труд, за да станат някои неща. И не винаги виждаш резултатите на момента, а трябва да знаеш коя е крайната точка и мотивирано да я преследваш. Трябва да бъдеш добър слушател, нещо на което самият аз се уча. Важно е да умееш да помагаш на хората около теб да виждат голямата картина и да ги насърчаваш в трудните моменти, защото такива ще има. Един лидер трябва да запретва ръкави и да повежда офанзивата, когато трябва, а не само да седи отстрани и да дава задачи. И трябва да не се взимаш много на сериозно, а да си наясно, че ти си просто едно колелце от механизма и да подхождаш с усмивка към ситуациите.

 Кой е най-големият ти успех до момента? 

Без съмнение невероятните хора, с които работя в Despark и неправителствените организации. То не е мой успех като такъв, а по-скоро привилегия и радост, че заедно с тях правим неща, които ни зареждат и развиват едновременно.

 Щастлив ли си в България и защо? 

Прочитайки всичко отгоре, мисля, че отговорът би трябвало да е ясен :)

 

-------------------------------------

* Деветото издание на форума ще се проведе на 9 септември в Интер Експо Център и ще срещне кандидатите с над 80 компании. Освен от личния контакт с работодателите, посетителите могат да се възползват също така от кариерни консултации, съвети как да подобрят своето CV, да присъстват на лекциите от семинарната програма и други активности подпомагащи тяхното професионално развитие. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна. Ако и вие имате опит или образование в чужбина и мечтаете за кариера в България, можете да се регистрирате за форума „Кариера в България. Защо не?“

EconomyNews,bg  е медиен партньор на форума.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg