EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС одобри споразумението за Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС одобри споразумението за Брекзит

mail22:55 | 25.11.2018прегледи 961 коментарикоментари 0


Лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз в неделя са одобрили условията на историческото споразумение с Великобритания на специална среща на високо равнище в Брюксел, предава AFP. "ЕС-27 одобри споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС) и политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа „Туитър“.

Официалното изявление гласи, че лидерите на Съвета на ЕС "подкрепят споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия". ЕС приканва всички свои институции "да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че споразумението може да влезе в сила на 30 март 2019 г., за да се осигури гладко оттегляне". Великобритания ще напусне ЕС на 29 март.

Изявлението също така официално одобрява политическата декларация относно бъдещите връзки между Великобритания и блока, която обхваща множество въпроси, включително търговия, сигурност и околна среда.

"Европейският съвет потвърждава отново решимостта на Съюза да поддържа възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство в бъдеще, в съответствие с политическата декларация", гласи изявлението.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за Брекзит е най-доброто, което Великобритания може да получи и призова депутатите от британския парламент да го подкрепят, предава TACC. "Ако бях британски депутат, щях да гласувам. Това е най-доброто споразумение, което може да получи Обединеното кралство, така че парламентът трябва да го подкрепи", каза той.

Ръководителят на Европейската комисия подчерта, че въпреки споразумението за Брекзит днес не е празник. "Това е един тъжен ден. Да гледаш как една страна като Великобритания напуска ЕС, е тъжен момент и това е трагедия, няма какво да празнуваме", каза той.

Денят е исторически, но в негативен план, защото една държава, и то не каква да е, а като Великобритания, напуска Европейския съюз. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в специално заседание на Европейския съвет за Брекзит. „Това е тъжен ден. Ние одобряваме споразумение по член 50 и политическа декларация, но това далече не е краят на целия този процес. Тепърва две плюс две години, ако не се разберем за първите две за бъдещите отношения. Преди това Европейският парламент и Британският парламент трябва да одобрят това споразумение, което ние приемаме“, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов цитира точния текст, с който България е участвала в заседанието. „По предложение на България, чрез посланика ни Цанчев, Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на високи условия на амбициозност и равнопоставеност и в България, и във Великобритания“


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093