EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК обмисля ново орязване на субсидиите на фермерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК обмисля ново орязване на субсидиите на фермерите

mail11:15 | 17.11.2010прегледи 1057 коментарикоментари 1


Европейската комисия ще представи днес предложенията си за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП).
Преките субсидии, отпускани от Европейския съюз на отделните фермери, трябва да бъдат ограничени до неопределено равнище, се посочва в проектодокумент за реформа на селскостопанската политика на Евросъюза от 2013 година, цитиран от Reuters.
През 2007 година Европейската комисия предложи ограничение до 300 000 евро на субсидиите за отделните фермери, което след това бе отхвърлено от европейските правителства.
В проектодокумента Еврокомисията посочва, че отрицателното влияние върху големите ферми, породено от ограничението на субсидиите, може да бъде компенсирано, като се вземе предвид броят на наетите работници. По този начин се намеква за известна гъвкавост в бъдещото ограничение на субсидиите.
Преките субсидии трябва да дадат на фермерите основно равнище на гарантиране на доходите, но част от помощта ще бъде свързана със задължителни мерки за опазване на околната среда, се посочва в проектодокумента.
Това изискване отговаря на неотдавнашните искания на Европейския парламент, който ще има еднаква тежест при взимането на решения за реформата заедно с европейските правителства.
Основен въпрос в селскостопанската реформа е как субсидиите да бъдат разпределяни по-равностойно между новите и старите страни членки на ЕС, като плащанията в момента варират между 500 евро на хектар в Гърция и под 100 евро на хектар в Латвия.
Европейската комисия посочва, че въвеждането на единна ставка на субсидиране в ЕС няма да може да отрази "много различаващите се икономически и природни условия", които съществуват в Европа.
Възможно решение е да се гарантира на фермерите във всички страни минимален процент от настоящата средна субсидия, която е около 250 евро на хектар, се посочва в документа.
В него не се уточнява бъдещият размер на бюджета на общата селскостопанска политика, която сега разполага с около 55 милиарда евро (76,93 милиарда долара) от годишния бюджет на Евросъюза на стойност 130 милиарда евро.


 
Коментари
 
Ivanka - 26-07-2011 г. 11:14:08

Zdraveite,iskam da izkaja edno moe nabludenie nadqvam se to da vi bade polezno.Az sam ot malko grad4e,i se pitam za6to parvo ne obarnete vnimanie na 'horata'registrirali zemi za pasi6ta sled kato nqmat jivotni,a na fermerite sas 'golqm zor' im davat pasi6ta za jivotnite si.Tova ne e spravedlivo i neka komisiqta proveri tezi ne6ta,za6toto taka strdat fermerite.No spored mene sa vinovni ob6tinite,koito davat zemi za pasi6ta na 'horata'.Nadqvam se da uvajite izkazvaneto mi i da napravite nujnite prou4vaniq.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg