EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България само с 40% от субсидиите на старите членки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България само с 40% от субсидиите на старите членки

mail10:00 | 09.09.2010прегледи 1110 коментарикоментари 0


Инициативен комитет внесе уведомление при министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за започване на подписка за свикване на национален референдум за равни субсидии за земеделските производители в страните от ЕС. Основният въпрос, под който се подписват гражданите е „Трябва ли да има изравняване на субсидиите в ЕС?"

Понастоящем има разлика между получаваните субсидии за новите и старите държави-членки, като България, заедно с други по-нови членки още от самото си приемане настоява за по-справедливо и равнопоставено разпределение на субсидиите в ЕС. Министър Найденов каза, че сега България получава 40 % от това, което взимат европейските производители.

За да бъде насрочен референдума, обаче, са необходими най-малко 500 000 предварително събрани подписа. „Много голям е натискът от новите страни-членки на ЕС и твърде възможно е от парите, които ЕС е предвидил за справяне с кризата, да бъдат заделени средства и за допълване към субсидиите", каза Мария Капон, член на Инициативния комитет за събирането на подписката. По думите й изравняването на субсидиите трябва да започне поне три години по-рано от предвиденото време. По сегашната схема - до 2016 година текат изравняванията за България и Румъния, а до 2014 г. - се прилагат схеми за изравняване на субсидиите по отношение на приетите преди България и Румъния други десет източно европейски страни. Капон припомня, че след 2013 ще влязат в сила нови критерии за определяне на субсидиите, доколкото от 2014 започва нов програмен период за ЕК. Така според нея, именно сега, в подготвителния етап на този нов програмен период е шансът на България да поиска изравнявания, като се гледа новата референтна рамка.

Стефан Личев от Земеделски народен съюз каза от своя страна, че става въпрос за започване на една по същество нова обща земеделска политика, за да може най-късно през 2012 година да бъдат изравнени субсидиите на територията на съюза. Той информира, че и в Румъния и в останалите източноевропейски страни се готвят такива подписки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162