EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дойче веле се уплаши от КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дойче веле се уплаши от КТБ

mail06:30 | 24.09.2013прегледи 988 коментарикоментари 1


Ето какво се случи през последните два-три дни с двама български журналисти Иван Бедров,Еми Барух и немската Дойче Веле.

"Някои уточнения по някои опущения
Публикувано от Ivan Bedrov на 22 сеп 2013
През последните дни получих много обаждания по телефон, електронни писма, съобщения в социалните мрежи; срещаха ме непознати хора на улицата с въпроси; прочетох си името стотици пъти на стотици места; трябваше да отговоря и на питанията на много приятели.
Разбира се, че става дума за прекратяването на отношенията ни с Deutsche Welle.
Затова ТАСС е упълномощена да заяви следното:
1.Няма “уволнение”. Моля ви, не използвайте тази дума, защото тя няма нищо общо със случая. Няма как да бъдеш уволнен без да си назначен преди това. Основното ми занимание е съвсем различно и няма нищо общо с Deutsche Welle. Държа това уточнение главно на прекрасните хора, с които работя всеки ден.
2.Писането на един текст седмично за Deutsche Welle беше хоби, от което нямаше да се откажа сам. Не е имало договор. Никога не е ставало дума за пари, а за възможността свободната и критична журналистика да достига до повече хора. Знам, че този мотив ще се стори за много хора неразбираем. Приятелите обаче ме разбират.
3.На 12 септември в късния следобед получих на мейла кратко писмо за прекратяване на взаимоотношенията, защото “не отговарям на стандартите”. По същото време Еми Барух е получила абсолютно същото съобщение.
4.Затова заедно върнахме едно и също запитване – ко? защо сега? кои стандарти? кои текстове? а вярно ли е, че има писмо от онази банка? И двамата все още не сме получили отговор.
5.На 20 септември на сайта на Deutsche Welle се появи съобщение “От редакцията“, което повечето от вас са чели.
Какво научих за себе си и за колегата и приятел Еми Барух:
1.Някаква банка ни е посветила дълго писмо и ни е заподозряла в революционни дейности срещу султана.
2.Обвиненията на банката се оказали неоснователни.
3.Но нашите коментари били прецакали стандартите – “стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал”. В предишното изречение най-важната дума е “коментари”. А кои твърдения, какъв фактически материал? Отново няма отговор.
Скоро ще научите много повече по тази история, в която става дума за свобода, за пътя на България и за подкрепата или неподкрепата, която обществото ни получава от нашите западни партньори.
Благодаря на всички ви. Изобщо не очаквах да усетя такава силна солидарност.

П.П. а какво по дяволите означава “опущения”.

Какво казва българската редакция на Дойче Веле на 20 септември 2013?

"От няколко дни в Дойче веле (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти. Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ. Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на Дойче веле разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството на ДВ.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България."

23 септември, БНР
"Когато е било взето това решение, аз бях в отпуска. Мисля, че то е било малко прибързано", заяви Александър Андреев – ръководител на българската секция на "Дойче веле", в интервю за БНР по повод освобождаването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух.
"Трябваше да се изчака да приключи проверката за грешки, които сме допуснали всички и аз включително, както и колегите, грешки, които според мен са незначителни, дребни. Това беше прибързано и малко преувеличена реакция. Трябва да приключи анализът на грешките, допуснати в редакцията, за да мога да кажа нещо повече.
От онова, което мога да видя и анализирам, виждам действително, че не са спазени някои изисквания, например винаги да се търси мнението на другата страна, ясно да се разграничават фактите от коментарите и твърденията, особено в коментарни материали, винаги да могат да се докажат с фактически материал", каза Андреев.
Запитан дали е практика да се получават писма от бизнесмени до редакцията, които да поставят под въпрос съобщените факти, Андреев отговори, че това е световна практика.
"Особено в международна медия, каквато е "Дойче веле", оплаквания, протести пристигат непрекъснато. Аз не ги виждам всичките. Една такава медия, която има стотици милиони потребители по цял свят, естествено, че си навлича и недоброжелатели, особено в страни, региони с неособено демократично устройство, там, където на власт са режими, които не обичат да бъдат критикувани и изваждани на бял свят кирливите им ризи", отбеляза Александър Андреев.

"Това много уврежда имиджа на редакцията, смятам, че ще успеем да се справим в рамките на една открита и спокойна дискусия, когато на масата се сложат евентуалните допуснати грешки и решенията за бъдещето. Мисля, че ще натежи повече 50-годишната история на "Дойче веле" като медия, на която много хора са вярвали, срещу едно решение, засягащо талантливи и много способни колеги, които сме допуснали някакви грешки. Надявам се онова, което излезе като резултат, да бъде удовлетворително както за колегите, така и за публиката", каза още Андреев.

 снимка:Дойче веле

 


 
Коментари
 
СалвадорДалиВали - 23-09-2013 г. 22:49:43

Уплашила се е ДВ, на кукуво лято. Хайде сега-поредни дисиденти. Олеле мале. Ами, станалото-станало. Като сте способни, ще ви вземе BBC, FT, Economist... Само ДВ /Държавен вестник/ да не поискате.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg