EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономиката на САЩ забави растежа си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на САЩ забави растежа си

mail10:03 | 28.04.2023прегледи 1392 коментарикоментари 0


Растежът на американската икономика се е забавил рязко от януари до март, достигайки годишен темп от едва 1,1 на сто, тъй като високите лихви са засегнали имотния пазар, а компаниите са намалили резервите си, предаде Асошиейтед прес.

Оценката на американското търговско министерство сочи, че увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се е забавило след растеж от 3,2 на сто от юли до септември и 2,6 на сто от октомври до ноември. 

Забавянето отразява влиянието на агресивната политика за вдигане на лихвите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, целяща да удържи инфлацията. Американската централна банка е повишила девет пъти основната лихва през миналата година.

Очаква се скокът на разходите по заемите да потопи икономиката в рецесия по някое време тази година. Въпреки че инфлацията се е понижила спрямо достигнатия 40-годишен максимум миналата година, тя продължава да е над поставената от УФР цел за 2 на сто.

Пазарът на жилища, който е особено уязвим към по високите лихви по заемите, също е бил сериозно засегнат. Много банки са затегнали стандартите си за отпускане на кредити след фалита на две големи банки в САЩ миналия месец, което е направило още по-трудно взимането на заем за купуване на къща или автомобил, както и за разширяване на бизнеса.

Анализатори прогнозираха, че БВП на САЩ ще нарасне с годишен темп от 1,9 на сто от януари до март, според проучване на FactSet, но прогнозите им не се оправдаха./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 909