EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азиатските валути заплаха за световния растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азиатските валути заплаха за световния растеж

mail11:15 | 19.10.2010прегледи 590 коментарикоментари 0


Световната банка предупреди днес за опасността от силно повишение на курсовете на азиатските валути, което би могло да заплаши износа и да възпрепятства световния растеж, предадоха световните агенции.
"Силни потоци на капитала предизвикаха силно повишение на валутите" в Азия, посочва Световната банка в доклад за състоянието на икономиките в Източна Азия (без Япония и Южна Корея).
Този поток от пари, предизвикан от ниските лихви в развитите страни и от доверието на инвеститорите в азиатските икономики, е основната причина за силното поскъпване "с 10 до 15 на сто на стойността на валутите от района спрямо равнището им преди кризата", отбелязва Световната банка.
Нейните експерти все пак отбелязват, че китайският юан е поскъпнал "скромно" с близо 4 на сто спрямо валутите на търговските си партньори от началото на 2010 година.
САЩ обвиняват Китай че спъва поскъпването на юана и някои наблюдатели и политици изразиха опасения, че може да настане "валутна война" на световно равнище, при която всяка страна ще се опитва да отслаби валутата си, за да може да насърчи конкурентоспособността на предприятията си.
Валутните курсове ще заемат централно място в дневния ред на срещите на развитите индустриализирани страни и държавите с нововъзникващи пазарни икономики от Г-20 в петък и събота в южнокорейския град Кенджу и на 11 и 12 ноември в Сеул, уточнява АФП.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg