EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма риск от "валутна война", според Гайтнър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма риск от "валутна война", според Гайтнър

mail12:45 | 13.10.2010прегледи 877 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че не вижда никаква опасност от "валутна война" в света и че продължава да се надява, че курсът на юана ще продължи да се повишава, предаде Франс прес.
Бразилците използваха израза "валутна война", но няма никакъв риск това да се случи, посочи Гайтнър в интервю за телевизия Блумбърг, текстът от което беше разпространен сред медиите. Той намекна, че  "войната на международните валути", спомената за пръв път в края на септември от бразилския министър на финансите Гиду Мантега, ще бъде избегната поради липса на бойци.
Тъй като Китай поддържа подценена националната си валута, група други страни с нововъзникваща пазарна икономика могат да решат, че това е добър пример, но има много други страни по света,  които не действат по този начин, изтъкна американският
министър.
Той отново отбеляза, че както изглежда Китай е готов да продължи да позволява на юана да поскъпва, но че ревалвацията на китайската валута спрямо долара ще отнеме  време.
Пекин реши в края на юни да остави валутата си да променя курса си по-свободно на валутните пазари. През последните около две седмици юанът е поскъпнал с около 2 до 2,5 процента спрямо долара, което бележи едно доста силно темпо, посочи Гайтнър.
Според него сега е необходимо да има  максимални насърчения, които да оставят процеса да  продължи и да стигне толкова далеч, колкото трябва.


Тагове: война, риск, юан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987