EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Meinl Bank Austria отваря офис в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Meinl Bank Austria отваря офис в България

mail17:30 | 17.12.2012прегледи 1733 коментарикоментари 0


Официално стартира работа представителство на Meinl Bank Austria в България. На откриването ще присъства и председателят на управителния съвет на банката Питър Вайнзиерл, съобщиха от финансовата институция за EconomyNews.bg.
Meinl Bank е собственост на австрийска фамилия предприемачи, която от 150 години развива бизнес в Европа. Основателят на компанията Юлиус Майнъл натрупва капитала си чрез търговия с кафе, стартирала през 60-те години на 19 век. Финансовата институция стартира през 1923 г. първоначално под името KREDITVEREIN der FREUNDE & Angestellten като кредитна кооперация. Под името Meinl Bank е известна от 1979 г. От 1983 г. банката се специализира в сектора на инвестиционното банкиране. Фондовете на банката имат акумулиран ресурс над 6 млрд. евро. Институцията има клонове в Швейцария, Чехия и Великобритания. Собственият капитал на банката е 16%, два пъти по-висок от изискуемия.

Повече за банката в България
Представляващи търговското представителство на Майнъл Банк България са Милен Керемедчиев и Атанас Кънчев. В управата на банката у нас е и представителят на акционерите Йозеф Вайцел-Браун.
Началният инвестиционен капитал на българското представителство е 10 млн. евро.
Банката стартира с амбицията да бъде първата истинска инвестиционна финансова институция в България. Основната й дейност ще се фокусира върху предлагането на финансиране и план за оздравяване на компании в криза от производствения сектор.
Приоритетни сектори на финансиране ще бъдат хранително-вкусовата и преработващата промишленост.
Кредитната институция ще предлага и всички финансови услуги, които една търговска банка извършва.
Майнъл банк е активна и на пазара на външни държавни дългове. Вече има отправено официално ексклузивно споразумение към министъра на финансите Симеон Дянков за изкупуване на правото на вземане на България към Украйна по дълга, свързан с Ямбургската спогодба. Предложението на банката от 10 юли 2012 г. към министерството включва директно плащане на сумата от 40 млн. долара.
През 2013 г. Майнъл банк ще стартира и специален Фонд за акумулиране на държавни дългове на страните от Източна Европа, включително и България. В този контекс, в началото на 2013 г. банката има намерение да адресира второ предложение към МФ, свързано с дълга на Куба към България, който вече надвишава 350 млн. долара.

Финансовата институция ще предлага у нас и инвестиционни портфейли от фондовете на Майнъл банк, сред които е и "Майнъл Източна Европа".
Банката има намерение да участва и с пряко дялово финансиране в подценени активи в България в размер на 200 млн. евро през следващите две години.
Майнъл банк заяви намерение и за участие в капитала или закупуване на българска финансова институция през 2013 г. с цел директно навлизане на българския финансов пазар.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg