EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 лв. по-евтина гроздова ракия, ако е българска марка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 лв. по-евтина гроздова ракия, ако е българска марка

mail12:31 | 23.02.2011прегледи 2350 коментарикоментари 0


Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.  Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект.
Литър ракия може да е с около 2 лева по-малко, тъй като с толкова ще се намали акцизът, ако гроздовата ракия се признае за традиционна напитка, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Днес Министерски съвет одобри доклад на Найденов за традиционния характер на българската спиртна напитка "гроздова ракия" и за предприемане на действия за допълнение на чл. от директива 92/83/ЕИО на Съвета от 19 октомври 1992 г. за хармонизиране структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. Земеделският министър е получил и подкрепата на своя колега – финансовият министър Симеон Дянков за тази инициатива за убеждаване на ЕС, че гроздовата ракия е традиционна напитка. Процедурата за това, обаче, може да отнеме и година. Това ще бъде една национална кауза, смята Найденов. Той призна, че е почитател на българската традиционна ракия, особено в комбинация с шопска салата, правена от родни продукти. Казаните на селата са и местният парламент, изтъкна още земеделският министър. След заседанието на кабинета министър Найденов коментира откровено, че процесът на признаване дълъг и труден, защото това е трбвало да се случи през 2006 година, преди влизането ни в ЕС.

Ракия (на сръбски ракија, на румънски cuika, на арабски arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите. Първоначално ракията е безцветна, като може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки. На вкус наподобява италианската грапа, японското саке, руския самогон, мексиканската текила или американското бренди. Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове. Най-разпространените видове са гроздова и сливова ракия. Промишлената ракия (наречена също така купешка) е обикновено 40%, но домашно приготвената може да достигне 60%. Технологията на приготвяне не е сложна, а суровините - (плодове, захар и вода) са леснодостъпни и сравнително евтини. През зимата ракията се пие подгрята (греяна ракия). Счита се за национална напитка на България, Република Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия.

Ракията може да бъде приготвена от всички известни на хората плодове, но най-често се прави от грозде, кайсии и сливи. Някои видове ракия се оставят да отлежат в дъбови бъчви, за да придобият по-мек вкус и кафяво-златист цвят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg