АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]


Едно то най-очакваните събития по време на празника е предизвикателството към любителите на лютото – конкурс за най-много изядени люти чушки. Миналогодишният победител се открои от конкуренцията с изядени 24 чушки.


Зад главоломното поскъпване на цените от няколко години се крие нарасналото търсене от чужбина и недостигът на най-скъпите бутилки.


Потребителят-рекордьор за България е получил общо 258 дюнера от реализирани поръчки през 2022 г., което означава, че е консумирал средно по 5 дюнера всяка седмица. Най-скъпата поръчка, съдържаща дюнери е била на впечатляващата стойност от 550 лв и е заявена към ресторант в София.


За първа година "Дефиле вино и гурме" се проведе в три дни – петък, събота и неделя. Организаторите отчитат положителен ефект от това и възнамеряват в бъдеще да продължат тази практика.


Това е 12-ото издание на фестивала, в чиято програма са включени национален конкурс за най-добро вино розе "Златен киликс", търговско изложение на утвърдени и нови винопроизводители от страната и чужбина и гурме зона, която предлага на посетителите иновативна храна, натурална козметика и продукти, които допълват виното и неговите производни.


Традиционният фон при събиранията в Италия често е самата глъчка от хората, които са щастливи да споделят времето, храната и пивото заедно.


Румънската чеснова разядка, наречена "муждей" (mujdei) зае първо място в класацията на международния кулинарен пътеводител ТейстАтлас (TasteAtlas) за най-добрите румънски храни. Приготвя се със скилидки чесън, слънчогледово масло, черен пипер и вода.


Драгня не можа да стане министър-председател след победата на неговата партия на парламентарните избори в края на 2016 г. заради условна присъда за изборни измами по време на референдум за отстраняване от длъжност на тогавашния президент Траян Бъсеску.


На масата се нареждат девет постни ястия, като в някои региони броят варира и се поднасят седем или единайсет блюда, но числото задължително трябва да е нечетно.


Около 4,5-5 тона от пелина се приготвят годишно в избите на змейовци като всеки от майсторите пази в дълбока тайна какви точно билки подрежда помежду пластовете дюли и ябълки преди да ги залее със старо вино в 200-литровите бъчви.