EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия: 35 реформи срещу криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия: 35 реформи срещу криза

mail17:30 | 01.10.2013прегледи 799 коментарикоментари 0


Хърватското правителство представи план от 35 реформи, целящи намаляване на бюджетния дефицит и излизане на страната от кризата, съобщава загребският в. "Дневник". Министърът на финансите Славко Линич каза на пресконференция в Загреб, че с тези мерки, чието изпълнение е планирано до края на 2014 г., правителството се надява страната да излезе от рецесията и още през следващата година да започне действителен икономически растеж.

"Новият проблем на правителството е, че Хърватия влезе неподготвена в ЕС. В година на криза, която претърпява и ЕС, трябва да плащаме допълнителни разходи за членството", отбеляза
Линич. Според плана основният ДДС ще остане 25%, но привилегированият ДДС за някои стоки, който беше 10%, сега ще стане 13%. Това означава, че от 1 януари 2014 г. ще поскъпнат олиото, захарта, водата, детските храни. Правителството обмисля и увеличение на най-ниския ДДС (за хляб и мляко) от 5% на 8%. Нов удар за гражданите ще бъде и отменянето на привилегиите при покупка на първо жилище, която досега беше освободена от данъци. Правителството се надява да увеличи приходната част на бюджета и с по-строг данъчен контрол на наемодателите и с легализация на незаконните строежи. Друга мярка за регулиране на бюджета е промяната на съотношението между държавния и частния сектор. Предвижда се около 20 000 души от държавния сектор да преминат на работа в частни фирми или да бъдат пенсионирани. Правителството съобщи, че измененията в законодателството, нужни за изпълнението на планираните мерки, ще бъдат внесени за обсъждане в парламента заедно с проектобюджета за 2014 г. в началото на ноември.
Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg