EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Халкидики против добив на злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Халкидики против добив на злато

mail08:00 | 13.05.2013прегледи 536 коментарикоментари 0


Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне жители на Халкидическия полуостров, протестиращи срещу планираните инвестиции в златодобива в Северна Гърция, съобщи агенция АНА-МПА. Демонстраните са замеряли с камъни и различни предмети силите на реда. Според полицията някои от тях са хвърляли и самоделни бомби Молотов. Напрежението в подножието на планината Какавос е продължило три часа, като през цялото време броят на демонстрантите е нараствал. Няма арестувани и ранени при сблъсъците с полицията.

Местните жители казват, че всеки ден се качват в планината, за да спрат започналата сеч на вековни дървета. Те твърдят, че дейността на златодобивната компания "Елиникос хрисос" е "незаконна". Местното население в Северна Гърция е против плановете за добив на злато в района. Гръцкото правителство разреши през 2011 г. на гръцкия филиал на канадската компания Елдорадо Голд да копае. Проектът има подкрепата на местните власти, които разчитат на създаването на нови работни места.
Елдорадо Голд се смята за един от най-големите инвеститори в Гърция, който възнамерява да инвестира в страната над един милиард щатски долара през следващите пет години, Компанията, която има заводи за добив на злато в Китай, Турция и Бразилия, държи контролния пакет върху гръцките мини на Халкидики и в района на Перама край Александруполис, като има също и 20-процентно участие в мините Сапес, областта Родопи.
 


Тагове: Гърция, злато
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168