EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Забрана за месни имена на растителни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Забрана за месни имена на растителни продукти

mail12:04 | 07.09.2023прегледи 415 коментарикоментари 0


Франция представи ревизирани предложения за забрана на използването на имена като "стек" или "ребърца" за произведени в страната храни на растителна основа, предаде Ройтерс. Целта е да бъде избегнато подвеждането на потребителите по отношение на алтернативите на месото.

Франция е първата страна членка на ЕС, която се опитва да въведе подобна забрана. Мярката беше приета за пръв път през юни м. г., но месец по-късно беше отменена от най-висшия административен съд с аргумента, че забраната е твърде неясна, а времето за прилагането й - твърде кратко.

Глобалният пазар на богати на протеини растителни храни расте бързо през последните години, стимулиран от търсенето на здравословни и екологични храни. Индустрията обаче често ползва названия, типични за месните храни, което предизвиква гнева на животновъдите и месопреработвателите във Франция, най-големият земеделски производител в ЕС.

Новият проектозакон, който се отнася само за продукти, които са произведени и продавани във Франция, предвижда 21 названия на месни продукти като "стек", "шницел", "ребърца", "шунка" или "кълцано" да бъдат ползвани за продукти на растителна основа.

Все пак повече от 120 названия, асоциирани с месо, като "варена шунка", "пилешко", "наденица" или "бекон" ще бъдат смятани за приемливи, ако съдържанието на растителен протеин в тях не надхвърля определени количества, вариращи от 0,5 на сто до 6 на сто.

Думата "бургер", широко използвана от много хранителни брандове, за да привлича клиенти, не присъства в забранителния списък.

"Новият проектозакон отразява желанието ни да сложим край на подвеждащите названия на продукти, свързвани с месото, но произвеждани на растителна основа", посочва в специално изявление земеделският министър Марк Фесно. "Това е въпрос на прозрачност и спрямо потребителите, и спрямо производителите".

Забраната ще влезе в сила три месеца след публикуването й в официалния държавен вестник, за да бъде дадено време на производителите да адаптират етикетите си. Тя освен това им оставя възможността да продават още цяла година вече произведените си продукти със старите етикети./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg