EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Унгария солидарна с Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария солидарна с Полша

mail09:12 | 23.07.2017прегледи 8224 коментарикоментари 0


Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че страната му ще се бори, за да защити Полша, заплашвана от Европейския съюз със санкции заради намерението й да наложи правителствен контрол над съдебната система, предаде Ройтерс.
"Инквизиционната офанзива срещу Полша никога няма да постигне успех, защото Унгария ще използва всички законови възможности в Европейския съюз, за да прояви солидарност с поляците", каза Орбан в реч, предавана по телевизията от Бъйле Тушнад, в Румъния.
Подобно на полския лидер Ярослав Качински, Орбан е от години в конфронтация с Брюксел, който обвинява Унгария в незачитане на демократичните свободи. Унгарският премиер се представя като борец за свобода от хватката на ЕС, добавя Ройтерс.

Изявлението на Орбан идва, след като Горната камара на полския парламент - Сенатът, доминиран от консерваторите, одобри спорната реформа на Върховния съд, въпреки предупрежденията на ЕС, призивите на Вашингтон и масовите улични протести, предаде Франс прес.
Законопроектът, приет в сряда от долната камара, беше подкрепен от 55-има сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха. По време на дебатите, които продължиха 15 часа, хиляди демонстранти протестираха из цяла Полша срещу закона, засилващ политическия контрол над Върховния съд.
След вота протестиращите пред парламента започнаха да скандират "Позор", "Предатели" и "Демокрация!"
Около 200 демонстранти се бяха събрали и пред лятната вила на президента Анджей Дуда в Юрата на Балтийско море, за да го призоват да не подписва закона.
За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от Дуда, който прие да се срещне с председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф в понеделник, 24 юли. Държавният глава разполага с 21 дена, за да сложи подписа си, да наложи вето на закона, или ако има съмнения - да го прати в Конституционния съд. Още два закона за съдебни реформи, гласувани на 12 юли, очакват подписа му.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg