EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уловки с кредитни карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уловки с кредитни карти

mail17:28 | 09.08.2010прегледи 2382 коментарикоментари 0


Българите започват да използват кредитните карти все по-масово. Според статистиката на БНБ у нас са издадени над 1 милион кредитни карти. Така наречените пластмасови пари стават все по-достъпни. Отпускат се много по- лесно от потребителски кредит, но имайте предвид, че средната лихва варира между 16 и 20%. Трябва да бъдете и много внимателни, защото злоупотребите с карти стават все по-разнообразни.
Една от най-новите злоупотреби, които някои търговци извършват, е да събират такса от клиентите, които пазаруват с кредитна и дебитна карта без тяхно знание. За да остане незабелязана, нейният размер е между 1.5-2%.
Иван Стайков, експерт:
- Примерно при разплащане с кредитни карти сравнително неотдавна попаднахме на такива случаи и се опитахме да ги проучим и се оказа, че някои търговци, които предлагат възможности за плащане с кредитни карти също начисляват транзакционни разходи, които самите търговци дължат към издателите на картите, но те ги прехвърлят на самия клиент, което е нередно.
Източването на кредитните карти също е опасност, от която е хубаво да може да се предпазите. В тези случаи е добре да знаете, че банката възстановява сумата само при доказана злоупотреба.
Никола Бакалов - директор "Картови разплащания":
- Все пак има някои основни правила, които е хубаво картодъжателите да следват, когато ползват картите с цел да минимизират риска от измами и това са, когато ползват картата за теглене от банкомат винаги да прикриват с ръка пин кода, когато го въвеждат, тъй като без пин код не може да бъде направена транзакцията. Друга мярка, която препоръчваме, за да снижите рисковете, това е при пост терминал винаги да наблюдават картата и транзакцията да се осъществява пред тях. Да не изпускат картата от поглед.
Може да поискате да ви уведомяват със смс за всяка транзакция, направена с вашата карта, ако банката предлага подобна услуга. А за да не ви излезе прекалено скъпо, е препоръчително да използвате картата за покупки. Тогава обикновено не дължите нищо допълнително. Ако теглите пари в брой обаче, трябва да заплатите доста солена такса. В момента само 10% от покупките в търговските обекти се извършват с кредитни или дебитни карти. Тенденцията е този процент да достигне този в развитите европейски държави - между 40 и 60 на сто. Факт е, че на много места в чужбина, плащането на дори средно голяма сума в брой се приема с подозрение. В Швеция дори се обмисля премахване на парите в брой. В България поне засега няма такава опасност.

Идеята на шефа на Националната агенция по приходите всички заплати да се плащат по банков път остана без развитие. Целта е да се ограничат плащанията в сивата икономика. Източник: Канал 1

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg