EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търсенето на имоти под наем намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсенето на имоти под наем намалява

mail09:05 | 06.06.2018прегледи 1969 коментарикоментари 0


Търсенето на жилищни имоти под наем в София значително намалява в сравнение с миналата година, показват данните на АДРЕС Недвижими имоти за 2018 г. Сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017. Като причина за по-слабата активност на пазара от компанията посочват значителното повишаване на наемните цени. В някои квартали ръстът надвишава 20% на годишна база.

„Все по-забележимо става отварянето на ножицата между наемателите и наемодателите. Собствениците на имоти са повлияни от активния жилищен пазар и икономическия ръст в столицата, заради което част от имотите се предлагат на завишени цени. Тъй като поскъпването не е обосновано заради промяна в търсенето, вече сме свидетели на негативното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно реализиране на офертите и спад в броя на сключените сделки от началото на годината“, коментира Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми“.

                      

По думите й разликата в офертните цени спрямо миналата година е осезаема. Средните наемни цени за двустаен апартамент вече достигат 750-800 лева, при 600 лева през 2017. При жилищата с две спални има сходна промяна – от 800-900 лева през миналата година, наемите вече са около 1000-1100 лева. Най-сериозно покачване има в кварталите Дружба, Витоша и Източните райони на столицата. От другата страна, средствата, с които разполагат наемателите, се запазват на нивата от миналата година. Заради това клиентите трудно откриват желаното жилище.

„Наемодателите в момента са силните на пазара и често пренебрегват мнението на консултантите относно реалното състояние на този сегмент. Дори имаме случаи, при които часове след срещата с нас, клиентът сам решава да коригира офертната цена с по-висока“, дава пример Йорданка Рангелова.

Поскъпването на наемите, заедно с ниските лихви по кредитите, отдръпват клиентите от този пазар и ги превръщат в бъдещи купувачи, посочват от компанията. При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за покупко-продажби през летните месеци на 2018.

„Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима“, пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор.

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в рамките на 3-4 месеца. С подобна краткосрочната заетост разходите по отдаването на апартамента растат, което може да доведе до допълнително покачване на офертната цена или оттеглянето му от пазара.

„Собствениците, които търсят по-висока доходност, се възползват от възможностите за краткосрочно отдаване чрез онлайн платформи, което носи своите последици за пазара. Част от апартаментите около Центъра и Централна гара се отдават основно за краткосрочно ползване, заради високия интерес към тези райони. По този начин количеството предлагани имоти за дългосрочен наем се ограничава“, изтъква Йорданка Рангелова.

По думите й обаче не са единици случаите, в които наемодателите се отказват от използването на онлайн платформи и се преориентират към дългосрочното отдаване. Основни причини за това са бързата амортизация на имота, разходите по поддръжка и почистване, както и липсата на свободно време за организацията на процеса.

От компанията прогнозират, че ако поскъпването на наемните цени се задържи през следващите месеци, търсенето ще продължи да се понижава и наемодателите ще се сблъскат със сериозни затруднения при реализиране на имотите. „Ако станем свидетели на повече оферти на пазарни цени, интересът на наемателите ще се възвърне и това ще доведе до поетапно балансиране“, казва Йорданка Рангелова. Тя съветва собствениците да се консултират със специалист и да съгласуват офертните цени с актуалното състояние на пазара. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969