EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция:Китай с договор за $1,38 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция:Китай с договор за $1,38 млрд.

mail15:30 | 22.02.2012прегледи 365 коментарикоментари 0


Китайски и турски компании ще подпишат днес договори на стойност 1,38 милиарда долара, съобщи турският министър на икономиката Зафер Чаглаян, цитиран от АFP. Министър Чаглаян посочи това на турско-китайски бизнес форум в Истанбул, на който присъства гостуващият в Турция китайски вицепрезидент Си Цзинпин. Вчера двете страни подписаха няколко споразумения за сътрудничество в областта на финансите и земеделието. Сред тях е суап-споразумение на стойност 3 милиарда турски лири между Централната банка на Турция и Китайската централна банка за срок от три години. Споразумението дава възможност търговията между двете страни да се осъществява вече в националните им валути, а не през евро и долар.
Турският вицепремиер Али Бабаджан, който също присъства на турско-сирийския бизнес форум, подчерта, че турското правителство силно желае китайски банки да се установят в Турция. Ние желаем също турските банки да бъдат по-активни в Китай, посочи той. Тридневната визита на китайския вицепрезидент Си Цзинпин в Турция е посветена на засилване на двустранните търговски връзки, увеличаване на инвестициите и обсъждане на регионални въпроси.
Търговският стокообмен между Турция и Китай нарасна от един милиард долара през 2000 г. на 19,5 милиарда долара през 2010 г. Двете страни желаят да увеличат стокообмена до 50 милиарда долара през 2015 г. Китайският вицепрезидент се очаква да отпътува от Турция днес след кратко посещение в Измир, което ще има основно туристически характер.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg