EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция пробива на руския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция пробива на руския пазар

mail11:00 | 20.08.2014прегледи 671 коментарикоментари 0


В момента Турция е един от основните доставчици на храни и селскостопански продукти в Русия. Турция има възможност да продължава и да увеличи износа на тези продукти в Русия, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза, че през 2013 г. Турция е изнесла в Русия селскостопанска продукция на стойност 1,18 милиарда долара, от която плодовете и зеленчуците са били на стойност 877 милиона долара.
През първата половина на 2014 г. обемът на износа на селскостопанска продукция в Русия е възлязъл на 409 милиона долара, добави турският министър на икономиката.
Той посочи, че общият обем на износа на турска селскостопанска продукция в света през 2013 г. е възлязъл на 17 милиарда долара, от които 2,3 милиарда долара са били плодове и
зеленчуци. Турските селскостопански продукти, доставени в Русия,са били едва 6,9 на сто от общия износ на Турция, каза Зейбекчи.
Във връзка с въвеждането на взаимни санкции между Русия иЕС Зейбекчи коментира, че всички профилни ведомства на двете страни ще работят съвместно, за да може руският потребител да има достъп до достатъчно количество качествени продукти.
Турското министерство на икономиката не е получавало никакви решения, приети в рамките на ООН, относно въвеждане на санкции спрямо Русия. Във връзка с това няма никакви пречки от икономически или юридически характер за развитието на нашите отношения в сферата на търговията или инвестициите, каза още Зейбекчи.
Той посочи, че за развитието на търговията между Русия и Турция е необходимо да се търсят нови логистични решения. В интервю Зейбекчи отбеляза, че турските компании, които имат възможност да инвестират в Русия, са въодушевени от ръста на руската икономика, влизането на Русия в Световната търговска организация и работата на Митническия съюз на Русия, Казахстан и Беларус. По думите на министъра инвестициите на турски компании в Русия се оценяват на 10,5 млрд. долара. Нихат Зейбекчи изрази надежда, че руски частни и държавни компании ще разгледат внимателно възможностите за инвестиции в Турция.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg