EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Три морета" придоби дял в БМФ Порт Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Три морета" придоби дял в БМФ Порт Бургас

mail08:15 | 23.06.2022прегледи 919 коментарикоментари 0


Инвестиционният фонд на инициативата "Три море" S.A. SICAV-RAIF (3SIIF, Фондът) придоби значителен дял в "БМФ Порт Бургас" ЕАД (BMF Port Burgas, Пристанището), голям пристанищен оператор в Пристанище Бургас в България, от "Адванс Пропъртис ООД", който ще запази мажоритарния си дял. Инвестицията подлежи на одобрение за контрол на сливанията, съобщиха от "БМФ Порт Бургас" ЕАД.

"БМФ Порт Бургас", който включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, работи по две дългосрочни концесии, предоставени от българското правителство.

Инвестицията в "БМФ Порт Бургас" е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в региона на "Три морета". Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ региона с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора. Пристанище Бургас действа и като основен морски портал към София и Пловдив, най-развитите и индустриализирани градове на България, чрез директни железопътни и пътни връзки. Инвестицията ще засили интеграцията в ЕС чрез намаляване на инфраструктурните пропуски и предоставяне на по-широки икономически ползи за региона чрез подобряване на свързаността и увеличаване на капацитета на пристанището.

"БМФ Порт Бургас" предлага значителна възможност за Фонда да подкрепи дългосрочния растеж на пристанището със значими последващи инвестиции за разширяване на капацитета и способностите му. Тези инвестиции включват разширяване на съществуващите корабни места, изграждане на нови корабни места, по-нататъшна модернизация на съоръженията и възможност за обработка на нови видове товари. Дългосрочният растеж на БМФ Порт Бургас ще подкрепи вече съществуващите и ще създаде нови производствени мощности в България и региона, като производителите и износителите ще се възползват от широката гама от дейности и отлични услуги на пристанището.

Инвестицията в "БМФ Порт Бургас" представлява четвъртата инвестиция на 3SIIF и първата му директна инвестиция в България. От март 2020 г. Фондът направи редица инвестиции: придобиването на "Каргунит" (Cargounit), водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; финансиране на изграждането на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни чрез инвестицията в центровете за данни "Грийнерджи" (Greenergy) в Естония; и придобиването на мажоритарен дял в "Енери" (Enery), разработчик на възобновяеми енергийни източници в региона с капацитет на проекти от над 3GW за производство на възобновяема енергия.

"Инвестицията в "БМФ Порт Бургас" е вълнуваща възможност за подкрепа на по-нататъшния растеж на пристанището в съответствие с целите на фонда. Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния сектор и първата му пряка инвестиция в България. По-нататъшното развитие и продължаващата модернизация на пристанището ще изиграе ключова роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския регион, като това същевременно ще осигури по-широки икономически ползи за България и региона", отбеляза Кристиан Рой, инвестиционен директор в "Амбър инфрастръкчър" (Amber Infrastructure).

"Много сме доволни от сделката, която е голям успех и отлична възможност за Пристанището. Вече повече от 10 години БМФ Порт Бургас инвестира значително в модернизацията на пристанищните терминали в изпълнение на целите си за растеж. Продължаващото развитие на модерни концепции за пристанищни дейности и услуги чрез устойчиви и отговорни инвестиции в партньорство с 3SIIF, ще даде съществен принос за интеграцията и диверсификацията на транспорта в региона", коментира Георги Домусчиев, основател и управляващ директор на "Адванс Пропъртис".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg