EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков - истинската му история

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков - истинската му история

mail11:00 | 21.03.2012прегледи 1372 коментарикоментари 0


Не съжалявам за нищо, защото дадох всичките си сили, според своите възможности и тези на хората от екипа ми. Това каза енергийният министър в оставка Трайчо Трайков за свършеното от него през годините, в които оглавява мегаминистерството.

Мегаминистерствово - 20 млрд.евро износ

Под шапката на МИЕТ са 15 агенции и стотици държавни дружества. В тези държавни дружества през 2010 г. печалбите са с 200 млн. лв. повече спрямо 2009 г., а през 2011 - с 500 млн. лв. повече спрямо 2009 г. Това каза на сбогуване с репортерите екс министър Трайчо Трайков. Функциите на министъра са да създава облекчения за бизнес климата, да намалява административната тежест, да подобрява мерките за регулиране, да насърчава външноикономическите контакти. Правили сме го по възможно най-добрия начин през последните две години и половина с капацитета, с който разполагаме, каза Трайков. Проведени са десетки успешни бизнес форуми в чужбина и резултатите са красноречиви - над 30 на сто ръст в българския износ и през 2010, и през 2011 г. През миналата година износът беше колкото целия БВП през 2004 г. - над 20 млрд евро. По изпълнението на плана за намаляване на административната тежест с 20% 90 на сто мерките са изпълнени. Въведохме със закон универсалния принцип на мълчаливото съгласие. Изготвихме методологията за изчисляване на държавните такси по задължителен и универсален за всички начин, така че държавата да не печели на гърба на компаниите и гражданите. До края на тази година той трябва да се въведе от всички институции. В по-широк смисъл икономиката е и образование, здравеопазване и ефективна правоохранителна дейност, подчерта министърът в оставка. Той допълни, че за да се придаде плътност на това понятие трябва да се тълкува работата на цялото правителство.

Резултатите по ОП "Конкурентоспособност" също са добър атестат, каза Трайков. През февруари наредих сливане на междинното звено и управляващия орган, което бе предвидено за следващия програмен период, но го правим сега. Така ще се елиминира голяма част от документооборота между управляващия орган и междинното звено и ще се повиши ефективността. Схемата за енергийната ефективност за 150 млн. евро, която е пример за аутсорсване извън администрацията, ще стартира през април, а за нисколихвените кредити също е в плана за тази година. Идеята за нисколихвените е изцяло нова и започва през есента. До момента по "Конкурентоспособност" са изплатени 558 млн. лв., или 25% от общия размер на програмата. Само през 2012 г. – близо 30 млн. лв. Освен това има договори в изпълнение за 422 млн. лв., а проекти в оценка и отворени процедури - за 430 млн. лв. В началото на второто тримесечие ще бъдат подписани договори за над 310 млн. лв. за внедряване на машини и съоръжения за производство на иновативни продукти, за международни стандарти за качество, технологична модернизация на малки и средни предприятия, за инвестиции за намаляване на енергоемкостта на големите фирмите.

Лабина от първи копки

В енергетиката подготвихме достатъчно много проекти, така че ще има лавина от първи копки и рязане на ленти и в следващата година и половина, до края на мандата, и в следващия управленски мандат. Тук бих сложил и итерконекторните газови връзки, на първо място с Гърция и Румъния, в които през последните 2 години беше извършена огромна подготвителна работа. Газовите проекти са международни и включват първо междудържавни отношения, след това преговори на корпоративно ниво. Всичко това е в заключителната си фаза и през май месец започва самото строителство на румънската връзка, а към края на годината - и на гръцката.

За турската връзка

За турската връзка се подписва меморандум в Анкара. Идеята е в основополагащия документ да е ясно, че тя се изгражда като стратегически обект за двете страни без условие и предварителни сметки за това какъв газ и на каква цена ще се продава, подчерта Трайков и съобщи още, че вече изпълнителният директор на БЕХ е подписал в Атина меморандум за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ на северното гръцко крайбрежие. Той трябва да бъде регионален за Югоизточна Европа освен Гърция и България. В него вероятно ще се включат и Румъния, Сърбия и Македония. Съоръжението допълнително ще осмисли българо-гръцката връзка на първо време чрез внос на катарски, алжирски газ, а след немного години очакваме да започне доставката на втечнен газ от новооткритото находище на Средиземно море между Кипър и Израел. Така че около България се появява все повече газ, каза още Трайков. Министърът припомни , че в момента тече 120-дневният срок за купуване на документи за процедура за разрешение, която ние сме обявили, за проучване на български блок в Черно море, съседен на турския. Имаме индикации за засилен интерес от много силно компании в бранша, каза Трайков.

Енергийният микс

Той подчерта също, че перспективата пред България за енергийния микс трябва да бъде много внимателно оценявана с отчитане на новите тенденции. Сега цената на енергията от конвенционални източници следва една крива нагоре, а на ВЕИ – друга надолу. Все още тези две криви не са се пресекли, но това ще стане в близките години. Ако имате ВЕИ, които са по-евтини от конвенционалните източници (въглищата заради въглеродните емисии, ядрените централи заради въпросите за безопасността, управлението на отработеното гориво и много високите капиталови разходи за строителство, спазването на все по-сложните стандарти за безопасност) и ако сравните тези две цени, остава само въпросът как да се балансират, тъй като там енергията е непостоянна. Най-добрият начин да се балансират е с газови централи, защото те за минути са развъртат на пълна мощност и се пускат и спират, когато е необходимо. Тогава възниква въпросът откъде евтин газ - така се срещат тези две теми - за газа и електричеството.

Друга област, в която сме постигнали добри резултати за две години и половина, е проучването на подземните богатства, посочи Трайков. Когато създадохме единното звено за управлението им в нашето министерство миналата година, получихме към 700 преписки, някои от които от 2004 г. насам - от екоминистерството, от регионалното. Към днешна дата почти всички са обработени, по всички се работи, повечето са минали като разрешения.

Туризмът - криза и ръст

Туризмът е бранш, който мина добре през кризата с годишни ръстове 6-7 процента, допълни министърът. Акцентът в рекламата и другите съпътстващи мероприятия е утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация и развитието на алтернативни форми на туризъм, които привличат по-малко, но повече харчещи туристи. На практика във всички ресори на министерството виждам много значителен напредък в сравнение с това, което заварихме преди две години и половина. Това трябва да е моделът в България. Взимаш позитивното, стъпваш на него и ставаш още по-добър. По този начин ще забогатеем и ще въведем правилен модел за приемственост.


Тагове: Трайков, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158