EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тежък сезон за прасковите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тежък сезон за прасковите

mail15:20 | 02.08.2023прегледи 893 коментарикоментари 0


Без помощ от държавата следващата реколта отново е пред провал. За това алармираха представители на сектор "Овощарство" в сливенското село Гавраилово, където се състоя двадесет и първото издание на традиционния празник "Златна праскова". Стопаните отчитат изключително тежка година, в която в края на март насажденията измръзнаха, а през миналата седмица пострадаха от градушка.

"Проблемите в Сливенски регион, Югоизточна България и в Северна България наистина бяха големи, нетипично по мащабите, коментира пред БТА Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен. Очакваме може би 70-80 процента по-малко реколта от предходните години. Трудно е за оцеляването на нашите производители. Надяваме се на съдействието на министерството по отношение на пропадналите площи".

"Ситуацията в нашия район е аналогична, особено между Русе и Тутракан", каза Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. Имаше доста големи измръзвания по черешата, по прасковата, по крушата. Производители, които в други години са брали с тонове на ден, тази година не могат да направят този добив за цялата кампания.

Затова няма българска стока в търговската мрежа, към фабриките не отива почти нищо. Ситуацията наистина е трагична, апелираме за максимално бърз прием по протоколите за напълно пропаднали площи и за максимално бързо изплащане на помощта, свързана с мерките срещу негативното икономическо въздействие на войната в Украйна, каза той. Колев подчерта, че земеделските производители имат разходи, свързани със следващия сезон - есенното торене, зимните резитби, които, ако не бъдат направени, следващата реколта отново е пред провал.

"Беритбена кампания почти няма, берат се малки количества през няколко дни", заяви Живка Гроздева, представител на Асоциация на овощарите в България и земеделски производител от Карнобат. Не успяваме да удовлетворим интереса на потребителите, в търговската мрежа в момента има основно гръцка стока от праскови и нектарини.

Цените се повишиха, но не в степен да компенсират огромните загуби на реколта. Качеството на плодовете бе компрометирано от градушките. Доста трудна и патова е годината за всички земеделски производители. Има стопани, които се опитват да продадат насажденията си. Важно е в разумни срокове да получим втората част от подпомагането, свързано с Украйна в рамките на този бюджет, в който беше обещано от служебното правителство", посочи тя.

Сред другите проблеми на земеделските производители са кампанията за очертаване на земеделските площи, която по думите им, е протекла много трудно. Голяма част от тях не са успели да кандидастват по новите схеми и мерки заради това, че разяснителната кампания не е била достатъчна, неизяснени въпроси е имало и в земеделските служби.

От браншовите организации смятат, че Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони е "изключително грешно направен, несправедлив, труден за използване". Според тях планът трябва спешно да се промени, а промените трябва да станат факт до края на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg