EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сътрудничество България & Русия по 3 теми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сътрудничество България & Русия по 3 теми

mail09:40 | 05.03.2015прегледи 1055 коментарикоментари 0


Три са темите, по които се договориха за взаимно сътрудничество министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и руският министър на труда и социалната защита Максим Топилин – пенсионните права, облекчаване на свободното движение на работници от двете страни и подсилване на сътрудничеството между двете министерства.

„Независимо, че имаме подписан договор за социално осигуряване с Руската федерация, все още има много въпроси, които не са изяснени, включително въпросът, свързан с пенсионното осигуряване на работилите в СССР и днешна Русия. Започнати са преговори за промяна в това споразумение, които не са завършени. Това, което днес помолих министъра е да ускорим преговорите, както и да засилим това, което трябва да се извърши от експертите от двете страни, за да може възможно най-бързо да намерим най-доброто решение на нерешените въпроси“, коментира след срещата министър Калфин.

Българската страна пое ангажимента в най-кратки срокове да изпрати на Русия проект на споразумение в областта на трудовата миграция, посредством което да се улесни възможността за работа на български и руски граждани на територията на двете страни. „Има проекти, включително и в IT сектора, за които свободното движение ще даде по-добри възможности, както на работници от двете страни, така и за обмяна на информация за свободни работни места. В България има доста предложения, включително за работници с руски език и това би могло да бъде една добра тема за сътрудничество“, коментира още вицепремиерът.

Министрите от двете страни се разбраха за засилване на практиката за двугодишни програми на сътрудничество между институциите. На срещата бяха обсъдени още различните пенсионни модели, процесът на интеграция на хората с увреждания и добрите практики на Русия в сферата на професионалната квалификация и професионалните обучения. /МТСП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg