EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Състезание за предприемачи 3Challenge

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Състезание за предприемачи 3Challenge

mail15:40 | 14.11.2011прегледи 1897 коментарикоментари 0


Стартиращите фирми за гемификация (добавяне на игрови елементи в бизнеса или други ежедневни дейности) GameCraft, за предоставяне на всякакви услуги по асистиране за малкия бизнес Virtual Assistants и проектът за шахматна дъска за трима ThreeChess се класираха за третия кръг на състезанието за млади предприемачи 3Challenge. Трите начинаещи компании се надпреварваха с още шест екипа в рамките на втория кръг от състезанието - Seed, който се проведе на 12 ноември в Софийския университет "Климент Охридски". Фентъзи ЛАРП Център спечели наградата на публиката, която включва шест месечно менторство от над 20 организации. Тримата победители пък ще получат както менторството, така и парична награда от 2000 лв., достъп до платформа за споделено финансиране и ще преминат в третия кръг на състезанието – Grow, на който ще се срещнат с потенциални инвеститори. Журито беше в състав Георги Шарков, директор на ESI Center, Владислав Янков, съосновател на център за данни 3DC, Крум Хаджигеоргиев, главен изпълнителен директор на софтуерната фирма Melon и Александър Ковачев, изпълнителен директор на Red Devil Catering. Журито ще даде и една допълнителна награда под формата на менторство от неговите членове за проекта MyTrip.bg.
В рамките на събитието се проведоха лекции и уъркшоп в сферата на бизнес моделирането. Водещ на уъркшопа беше Цветелина Тенева от Института за Предприемачи на Сиско, а лектори бяха основателят на JobTiger Светлозар Петров и носителят на Наградата на президента на Международната коуч федерация (ICF President’s Award) Петър Горялов.
В своето изказване Горялов се фокусира върху трите етапа в пътя на предприемача. В първия се ражда визията за новия бизнес или проект. Този етап много често започва с това, че предприемачът отхвърля идеята за промяна в опит да запази статуквото. Това преминава в изясняване на крайната картина и пътя до нея, с което страстта започва да става по-голяма от страха от промяна. Вторият етап започва с точката, от която няма връщане, когато предприемачът усеща свобода, от това че следва страстта си, но също и страх, защото е изправен пред пълна неизвестност. Това е периода, в който се ражда новият бизнес, услуга или продукт и тук предприемачът е необходимо да трансформира предизвикателствата по пътя в решения. В третия етап, резултатът е налице. Опасността тук е, ако след успеха последва успокоение, защото това е моментът, в който новата услуга или продукт е необходимо да се размножи и така да се сподели „плодът” на усилията със света.

Един от най-важните въпроси, според международно признатия коуч е: „Ако си представя, че са минали 10 или 20 години, кое е това, което вече съм създал? Кой съм аз тогава?” Той разказа как преди години е посетил гаража, в който е създадена компанията Хюлет Пакард. Осъзнавайки, че това е мястото, където се е зародила цялата Силициева долина той си е задал въпроса: Какво пречи това да се случва в България? Какво пречи ако имаме спортисти от световна класа и музиканти от световна класа, да имаме също и предприемачи от световна класа, особено във време, когато целия свят е на една ръка разстояние чрез интернет?
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg